open-navfaktor-logo
search
Novi format
Inicijativa predsjednika FIFA-e mogla bi Zmajevima olakšati plasman na SP
Iako je prvobitno bilo planirano da tek od 2026. godine na SP-u učestvuju 48 tima, to bi se moglo desiti već u Kataru 2022
31.10.2018. u 17:26
get url
text
Gianni Infantino

Novi, prošireni format Svjetskog prvenstva sa 48 reprezentacija, mogao bi biti uveden na Mundijalu 2022. godine, kada će domaćin najvećopj fudbalskoj smotri biti Katar. Iako je prvobitno bilo planirano da se format takmičenja i broj učesnika na SP-u primjeni tek 2026. godine, to bi se moglo desiti i četiri godine ranije, što je i danas izjavio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Ova promjena zahtjevala bi da Katar organizaciju Svjetskog prvenstva podijeli sa drugim zemljama u regionu.

FIFA je ranije donijela odluku da se Svjetsko prvenstvo proširi na 48 učesnika na turniru 2026. godine, koji će se održati u Sjedninjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, a Infantino je rekao da se razmatra mogućnost da to bude učinjeno četiri godine ranije.

- Moguće je, zašto da ne? Moramo da vidimo da li je to moguće, da li je izvodljivo. Razgovaramo sa našim prijateljima u Kataru, razgovaramo i sa mnogim drugim prijateljima u regionu i nadamo se da to može da se dogodi. Ako ne, makar smo svi pokušali. Mi moramo uvijek da se trudimo da stvari radimo na bolji način - rekao je Infantino, a prenijeli su britanski mediji.

Donošenje ove odluke značajno bi i fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine  olakšalo i plasman na sljedeći Mundijal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.