open-navfaktor-logo
search
Nesaglasni
Inicijativa podijelila vijećnike Naroda i pravde: Grad Sarajevo neće stipendirati sve odlikaše
Grad Sarajevo svake godine izdvaja sredstva za stipendiranja srednjoškolaca na području četiri sarajevske općine.
05.08.2021. u 14:20
get url
text

Tako i ove godine Grad je za 444 stipendije izdvojio 400.000 KM, da bi se kasnije broj stipendiranih učenika povećao na 508, za šta je izdvojeno dodatnih 57.000 KM. 

Samostalni gradski vijećnik Srđan Srdić predložio je da se izdvoje sredstva kako bi se na koncu stipendirali svi učenici sa odličnim prosjekom, preostalih 208, za šta bi se moralo izdvojiti dodatnih 191.000 KM.

U svom obrazloženju, Srdić je zatražio da se napravi rebalans budžeta. Prema njegovim riječima, Grad Sarajevo bi trebao novac koji je planiran za doček Nove godine preusmjeriti za stipendije ovih učenika, s obzirom na to da, kako on tvrdi, dočeka vjerovatno neće biti zbog novog vala pandemije koronavirusa. Osim novca koji je planiran za doček Nove godine, Srdić je predložio da se preusmjere i sredstva planirana za Olimpijski muzej, kazavši da je Olimpijski muzej dobio određena sredstva od drugih nivoa vlasti.

Ovakva inicijativa nije se toliko svidjela ostalim gradskim vijećnicima, te je na kraju odbijena. 

Zanimljivo, ovakav prijedlog podijelio je vijećnike iz Naroda i pravde, gdje su vijećnici Alem Logo i Biljana Lazarević glasali "za", dok su ostali bili "protiv" ili "suzdržani".

Gradsko vijeće Sarajeva od početka novog saziva teren je gdje se najčešće pokazuju varnice unutar sarajevske "Trojke", gdje su se u više navrata dešavale rasprave i neslaganja među vijećnicima tri stranke (SDP, NiP i Naša stranka) koje čine ovu koaliciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.