open-navfaktor-logo
search
Povratnik u reprezentaciju
INFOGRAFIKA - Zmajevi s Lulićem i bez njega: Dokaz da Bajević nije pogriješio
Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević izvojevao je prvu "pobjedu".
30.01.2020. u 22:20
get url
text

Iako tek treba da zvanično debituje na klupi Zmajeva, trofejni stručnjak uspio je nagovoriti Senada Lulića da se vrati u nacionalni tim naše zemlje.

Kapiten rimskog Lazija od dresa sa državnim grbom oprostio se u decembru 2017. godine, a njegov povratak mogao bi biti od velikog značaja za našu selekciju pred meč polufinala play-offa Lige nacija za plasman na EURO 2020. godine.

Senad Lulić, koji je u više od osam godina na Olimpicu stekao status klupske legende, za Zmajeve je debitovao 2008. godine u onom prijateljskom meču protiv Azerbejdžana, kada se većina najboljih bh. fudbalera nije željela odazvati pozivu privremenog selektora Denijala Pirića.

Ipak, nakon 34 minute u pobjedi nad Azerbejdžanom, Lulić je bio "na leru" sve do kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012, a bh. javnost je njegove prave kvalitete vidjela u meču kvalifikacija za grupnu fazu Lige prvaka u duelu njegovog tadašnjeg kluba Young Boysa sa Tottenhamom.

Lulić je od debija do oproštaja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao 57 utakmica, postigao je četiri gola i upisao deset asistencija.

Od debija Senada Lulića u dresu Zmajeva pa do posljednje utakmice BiH protiv Lihtenštajna u proteklim kvalifikacijama, naša najbolja fudbalska selekcija odigrala je 114 mečeva. Zanimljivo da je povratnik u naš nacionalni tim od premijernog meča protiv Azerbejdžana pa do danas nastupio u 50 posto susreta državnog tima.

Jesu li i koliko Dušan Bajević i reprezentacija BiH profitirali od povratka fudbalera kojeg su prethodnici koristili uglavnom na bočnim pozicijama, ali nekada i u veznom redu, najbolje govori statistika koja je pred vama.

Naravno, ova statistika isključivo se odnosi na rezultate utakmica u kojima je Lulić igrao, odnosno nije igrao za reprezentaciju BiH. Njegova važnost i prisutnost na terenu i u reprezentaciji nažalost se ne može uvrstiti i uračunati u podatke koji su čista matematika.

Zmajevi su pobijedili u 29 od 57 mečeva u kojima je Lulić bio u sastavu BiH, dakle u više od pola (50, 9 posto). U 18 susreta najbolji bh. fudbaleri su doživjeli poraze (31,6 posto), a deset mečeva u kojima je Lulić nastupio okončano je neriješeno (17,5 posto).

Da Bajević nije bez razloga putovao u Rim i Lulića uvjeravao da je potreban našoj selekciji govori i statistika mečeva u kojim iskusnog fudbalera Lazija nije bilo u sastavu Zmajeva.

Učinak Zmajeva s Lulićem u sastavu

U 26 od ukupno 57 susreta bh. selekcija je slavila (45,6 posto). Ono što jasno sugeriše da je povratak 34-godišnjeg fudbalera u nacionalni tim pravi potez, jeste broj poraza koji su Zmajevi doživjeli bez njega. U čak 23 meča BiH je poražena (40,4 posto), dok je osam susreta bez popularnog Lule u timu okončano remijem (14 posto).

Omjer reprezentacija BiH u mečevima u kojim nije igrao povratnik među Zmajeve

Nadati se da će Lulić već u meču sa Sjevernom Irskom potvrditi da još mnogo toga može dati nacionalnom timu naše zemlje, ali i opravdati uloženi napor novog selektora da ga vrati tamo odakle nikada nije ni trebao otići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.