open-navfaktor-logo
search
Viceprvak svijeta
INFOGRAFIKA - Tuka ne voli dvoranske utrke, ali neke brojke iz indoor sezone zaslužuju posebnu pažnju
Nastupom na 15. PSD Bank mitingu u Düsseldorfu najbolji bh. sportista u protekloj godini Amel Tuka zvanično je otvorio novu sezonu.
05.02.2020. u 19:07
get url
text

Viceprvak svijeta utrku na 800 metara u Arena-Sportparku završio je na četvrtoj poziciji s vremenom 1:47.29.

Prvo mjesto pripalo je njemačkom atletičaru Marcu Reutheru, koji je trijumfovao s vremenom 1:46.13, dok je drugi kroz cilj prošao Amelov veliki rivala Adam Kszczot. Poljak s kojim je Tuka obavio posljednji trening na pripremama u Južnoj Africi utrku je istrčao u vremenu 1:46.42. 

Najbolji bh. atletičar nije poznat kao veliki ljubitelj dvoranskih utrka, što često zna spomenuti u svojim izjavama, već na dvoranske nastupe gleda isključivo kao na dobre pripreme za glavni dio sezone.

Amelov rezultat iz Düsseldorfa drugi je najbolji ako isključivo posmatramo njegove premijerne utrke u dvorani u proteklih pet sezona.

Bolji rezultat od onoga koji je ostvario u utorak navečer u Njemačkoj bh. atletičar imao je samo na startu 2018. godine. Tada je u belgijskom Gentu na IFAM mitingu 800 metara istrčao za 1:46.33, što mu je je ujedno bio i najbolji rezultat indoor sezone.

Uvidom u Tukine rezultate u prvim dvoranskim nastupima u sezoni da se primijetiti da je u sezonama 2015. i 2019. godine prve indoor nastupe okončao s vremenima iznad 1:50. Utrku u Gentu 2015. godine okončao je s vremenom 1:50.88, dok je prošle godine u debitantskom nastupu u francuskom Mondevilleu 800 metara istrčao za 1:50.71. Naravno, Amel je 2015. i 2019. godine ostvario najveće uspjehe u karijeri. Svjetskom bronzom okitio se u Pekingu prije pet godina, dok je prije nekoliko mjeseci u Dohi osvojio srebro.

U ovoj godini pred najboljim bh. sportistom u 2019. godini su dva velika takmičenja, a nakon Olimpijskih igara u Tokiju, Tuku očekuje nastup i na Evropskom prvenstvu.

Na nedavnoj press-konferenciji, koju je upriličio povodom premijernih nastupa u novoj sezoni, Amel je kazao kako je italijanski stručnjak Gianni Ghidini, koji je zaslužan za najbolja izdanja bh. atletičara, zadovoljan njegovom formom.

Naredni dvorani nastup srebreni sa SP-a će imati u Poljskom Torunu 8. februara, a u nastavku  pogledajte grafički prikaz koji se odnosi na Tukine nastupe u dvorani u proteklih pet godina.

Rezultat u premijernom nastupu u dvorani (iznad linije), najbolji indoor rezultat u sezoni (ispod)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.