open-navfaktor-logo
search
Jeste li znali
Industrija ima valjani odgovor: Zašto su vrećice čipsa napunjene samo do pola
Volite jesti čips i pored toga što je ova grickalica stalno na tapeti stručnjaka za zdravu prehranu!? No, ovoga puta nećemo o njegovim (ne)zdravim učincima na organizam, nego o ambalaži u kojoj dolazi.
19.02.2020. u 10:03
get url
text

Sigurno ste naime, primijetili da bez obzira koji brend kupovali, kada otvorite vrećicu, ona će uvijek biti samo do pola napunjena čipsom, što mnoge ljubitelje ove grickale neide u prilog.

Ipak, postoji dobar razlog za to.

U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda namjerno se ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti, u ovom slučaju, čips od oštećenja.

Naime, put vrećice čipsa od tvornice do trgovine ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa vjerovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do kupca.

Međutim, to nije sve.

Ako ste mislili da je vrećica puna zraka - nije. Zapravo, napunjena je dušikovim (nitrogen ili azot) plinom. Proizvođači čipsa pune vrećice ovim plinom kako bi grickalica ostala svježa.

Ako bi vrećicu napunili običnim zrakom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Readers Digest.

Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa dušiku, ne samo da pomaže u produženju njegovog roka trajanja, nego mu poboljšava i okus.

U pitanju je prirodni plin koji je, prema tvrdnjama naučnika, potpuno siguran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.