open-navfaktor-logo
search
Pogrešna odluka
Indonezijski poljoprivrednici protestuju zbog zabrane izvoza palminog ulja
Stotine indonezijskih poljoprivrednika u utorak su organizovali proteste u glavnom gradu Jakarti i u drugim dijelovima četvrte zemlje svijeta po broju stanovnika, zahtijevajući od vlade da ukine zabranu izvoza palminog ulja koja je smanjila njihove prihode. 
17.05.2022. u 12:23
get url
text
Ulje palmino

Indonezija, najveći svjetski izvoznik palminog ulja, 28. aprila zaustavila je isporuke sirovog palminog ulja i nekih njegovih derivata kako bi kontrolisala rastuće cijene domaćeg jestivog ulja, što je potreslo globalna tržišta biljnog ulja.

Međutim, vladini napori da jestivo ulje, osnovno sredstvo za mnoga indonezijska jela, učini pristupačnijim, nisu uspjeli te su potaknuli negativnu reakciju poljoprivrednika.

- Malezijski poljoprivrednici su sa osmjehom, dok indonezijski pate - stajalo je na jednom od natpisa koji su demonstranti držali, javlja Reuters. 

Malezija je drugi najveći proizvođač palminog ulja i pokušat će popuniti tržišni jaz nastao indonezijskom zabranom izvoza.

U saopćenju, grupa malih poljoprivrednika APKASINDO je rekla da je od zabrane izvoza cijena palminog voća pala 70 posto ispod donje cijene koju su odredile regionalne vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.