open-navfaktor-logo
search
Nakon zemljotresa
Indonezija: Strahuje se da bi broj poginulih mogao znatno porasti
Nadležne službe iskopale su rake i spremaju masovno sahranjivanje žrtava, a spasilačke službe tek su se probile u mjesto Balaroa u kojem živi blizu 200 porodica
02.10.2018. u 09:14
get url
text

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu u zemljotresom i tsunamijem razorenim naseljima na indonezijskom otoku Sulawesi, a strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao znatno porasti jer u neka naselja spasioci tek ulaze, javlja Anadolu Agency (AA).

U petak je otok Sulawesi pogodio zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru, a potom su priobalne gradove preplavili valovi visoki između tri i šest metara.

Civilna zaštita (BASARNAS) saopćila je da je u katastrofi život izgubilo više od 1.200 osoba, a najteže pogođeni je grad Palu u kojem je bila i većina stradalnika.

Nadležne službe iskopale su rake i spremaju masovno sahranjivanje žrtava, a spasilačke službe tek su se probile u mjesto Balaroa u kojem živi blizu 200 porodica.

Tanvir, mještanin devastirane regije Balaroa, za AA je kazao kako je u trenutku zemljotresa bio izvan naselja, a kako je potom uspio doći do svoje srušene kuće i spasiti četveročlanu porodicu.

-U našem naselju živi blizu 200 domaćinstava i bojim se da su stotine ljudi i dalje ispod ruševina - kazao je Tanvir.

Uporedo s tim, tokom zemljotresa i popratnog tsunamija u centru Palua srušen je i hotel Roa. Spasilačke ekipe su spasile dvije osobe i izvukle tijela troje poginulih.

-Prema evidenciji koju imamo ispod ruševina se i dalje nalazi najmanje 30 ljudi. Spasilačke ekipe pretražuju ruševinu, kao i u drugim dijelovima grada - saopćeno je iz BASARNAS-a.

Spasilačkim ekipama na terenu posao otežava devastirana putna i telekomunikacijska infrastruktura, kao i nedostatak opreme i teških mašina koje su u većoj mjeri devastirane tokom tsunamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.