open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Indonezija nakon zemljotresa
Pet minuta nakon zemljotresa, došlo je do cunamija. Porodica i ja smo se uspjeli spasiti. Na ovom području je preminulo oko 200 ljudi. Sada živimo u šatoru na uzvišenju, pojasnio je Herry, koji je preživio zemljotres i cunami
03.10.2018. u 15:46
get url
text

Zemljotres i cunami koji su prošle sedmice pogodili indonezijski otok Sulawesi, gotovo da su pojedina područja sravnili sa zemljom, a stanovništvo je bilo primorano smjestiti se u šatore na uzvišenjima.

Uništena je većina naselja u priobalnom području u Paluu i Donggali. Stanovništvo koje je ostalo bez krova nad glavom, napustilo je priobalna područja i smjestilo se u šatorima na uzvišenjima. Ipak, ima i onih koji nemaju ni šatora.

Mnogi traže načine kako doći do pitke vode, hrane i finansijske pomoći. Na obali koja se prostire od Donggale do Palua nisu urušene samo kuće, nego i trgovački centri, bogomolje i javne institucije. Talasi, uzrokovani cunamijem, nosili su plovila do naselja.

Herry je uspio preživjeti cunami koji je pogodio Palu.

-Pet minuta nakon zemljotresa, došlo je do cunamija. Porodica i ja smo se uspjeli spasiti. Na ovom području je preminulo oko 200 ljudi. Sada živimo u šatoru na uzvišenju - pojasnio je Herry u razgovoru za AA.

Dodao je kako im se kuća nalazila u blizini džamije Nurul Yakin, od koje je ostao samo minaret.

-Bilo je vrijeme akšam namaza. Stradali su i vjernici koji su došli u džamiju - kazao je Herry.

Hasan Ali je živio u blizini džamije Bayturrahman.

-Za vrijeme zemljotresa, djeca i ja smo bili u kući. Odmah smo izašli. Tada je i supruga došla s autom. Upozoreni smo da moramo napustiti to područje, ali sam primijetio da se nivo vode počeo povećavati. Strahovali smo da će se pojaviti veliki talas pa smo se popeli na drugi sprat kuće i tako preživjeli - pojasnio je Ali.

Istakao je kako su uspjeli spasiti bebu koju je nosio talas, i da joj nisu pronašli roditelje zbog čega su je predali vlastima. U zemljotresu koji je u petak pogodio otok Sulawesi, kao i cunamiju koji je uslijedio smrtno je stradalo 1.407 osoba.

U zemljotresima jačine 6,3, i 6,9 i sedam stepeni koji su krajem jula i augustu pogodili Indoneziju poginule su 563 osobe, a više od 450.000 je osjetilo posljedice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.