open-navfaktor-logo
search
70 kilograma
Indonezija: Na svijet stiglo mladunče sumatranskog slona
Slonica Suci u srijedu je na svijet donijela mladunče nazvano Yuyun
28.07.2019. u 14:00
get url
text

Jedinica za zaštitu prirode (CRU) Alue Kuyuna, u Indoneziji, sredinom sedmice postala je bogatija za mladunče ugrožene vrste sumatranskog slona.

Slonica Suci, koja je 1994. uhvaćena u planinama u Acehu, u srijedu je na svijet donijela mladunče, nazvano Yuyun. Mladunče je podvrgnuto rutinskom veterinarskom pregledu.

Ranije je Direkcija za zaštitu prirodnih resursa i ekosistema pozvala stanovnike da izaberu ime mladunčetu. Mladunče je rođeno s oko 70 kilograma i 90 centimetara visine, a već polako uz majku počinje upoznavati svijet oko sebe.

Suci je 2012. na svijet donijela mladunče koje je usljed posljedica zaraze virusom EEHV uginulo nekoliko godina kasnije.

Sumatranski slon je podvrsta azijskog slona koja živi na otoku Sumatra.

Prije nekoliko godina objavljena su istraživanja koja su pokazala da se populacija sumatranskog slona gotovo prepolovila. Naime, krivolovci ove životinje love zbog njihovih kljova koje su tražene na ilegalnom tržištu.

Sumatranski slonovi se smatraju jednom od najugroženijih životinjskih vrsta, kojoj prijeti izumiranje ukoliko ne budu poduzeti koraci za njihovu zaštitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.