Životni san

Indonežanka 26 godina štedjela za odlazak na hadž

Objavljeno: 06.08.2019. u 11:00

Zahvaljujući novcu koji je uštedjela nakon skoro tri decenije sakupljanja otpada Siri Maryani ove godine je napokon ostvarila životni san

Siti Maryani

FOTO: Screenshot/AA

Zahvaljujući štednji koja je trajala 26 godina Siti Maryani (64) iz Indonezije je napokon ostvarila životni san i otputovala u Mekku kako bi obavila hadž, petu temeljnu dužnost svakog muslimana i muslimanke. Maryani je novac uštedjela od prodaje sakupljenog otpada koji se mogao reciklirati i tek je ove godine prikupila iznos potreban za odlazak u Saudijsku Arabiju.

Maryani je prije odlaska otkrila da se želja za obavljanjem hadža rodila 1980-ih godina, kada joj je preminuo suprug, a štedjeti je počela 1993. godine. Međutim, u to vrijeme nije znala kako će uštedjeti novac za obred, budući da je bila samohrana majka četvero djece koje je morala hraniti.

-Tako sam počela sakupljati otpad. Nakon obilne kiše, sakupljala sam i pijesak koji sam prodavala - kazala je.

Budući da živi uz rijeku koja protiče kroz glavni grad Jakartu, često je kopala i skupljala pijesak iz korita koji je prodavala kao građevinski materijal. Dnevno je mogla nakupiti najmanje pet vreća s pijeskom koje je prodavala za 8.000 indonezijskih rupija (0,56 američkih dolara). U 2012. godini nakon teškog rada koji je trajao skoro dvije decenije, Maryani je je uštedjela 1.750 dolara, minimalni iznos potreban za prvu uplatu u to vrijeme.  Otad je radila još više, sakupljala otpad i pijesak kako bi otplatila preostali iznos od 699 dolara.

Štednja je godinama bila tajna koju nije znao niko od članova njene uže i šire familije. Budući da je poslove obavljala u zoru, njena djeca nisu ni znala da im majka sakuplja otpad i pijesak kako bi platila troškove hadža. Maryani ih je prvi put obavijestila o tome u aprilu ove godine, nakon što je dobila potvrdu o odlasku iz Ministarstva za vjerska pitanja Indonezije. Susjedi koji su saznali za njen plan, pitali su se kako su joj djeca dozvolila da godinama radi kao sakupljač otpada. 

-Kako sam mogao pomoći majci, kad ni sam nisam znao da skuplja novac za hadž - izjavio je njen sin Dany Mulyana.

Maryani priznaje da je 26 godina veoma dug period, ali ističe da nikada nije brinula da li će biti u mogućnosti posjetiti sveta mjesta. 

-Najvažnije je da sam uštedjela. Nikada nisam odustala. Uvijek sam ispunjene duše i nikad nisam osjetila umor - kazala je. 

Majka četvero djece ističe da nije odmah prodavala otpad koji je pronašla, već tek nakon godinu, kada bi se nakupila veća količina. 

-Kada bih ih prodala jednom godišnje skupila bih 1,2 miliona rupija (84 dolara). Uštedjela bih milion, a ostatak potrošila - dodala je Maryani.

Kada su u pitanju svakodnevni životni troškovi, Maryani pomažu njena djeca, koja već žive odvojeno sa svojim supružnicima.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije