open-navfaktor-logo
search
Izazvao proteste
Indijski parlamentarac uhapšen zbog pogrdnih komentara o poslaniku Muhammedu
Thakur Raja Singh, zastupnik hinduističke nacionalističke stranke Bhartiya Janata (BJP) u lokalnom parlamentu, uhapšen je zbog pogrdnih izjava o poslaniku Muhammedu, što je izazvalo velike proteste u gradu Hyderabad u južnoj indijskoj državi Telangana.
23.08.2022. u 09:10
get url
text

U saopćenju policije Hyderabada, Thakur Raja Singh, član BJP-a u državnoj zakonodavnoj skupštini, uhapšen je u utorak ujutro nakon što je protiv njega podnijeto više tužbi na različitim lokacijama u gradu.

- Uhapsili smo ga. Dalji detalji će biti objavljeni uskoro - rekao je Joel Davis, policijski zvaničnik u Hyderabadu.

Singh je u ponedjeljak objavio video na kojem se vidi kako pogrdno govori o poslaniku Muhammedu.

Nakon toga, u ponedjeljak naveče u različitim dijelovima Hyderbada izbili su protesti, a demonstranti su zahtijevali da se protiv njega poduzmu pravne mjere.

Nedavno je Nupur Sharma, glasnogovornica BJP-a, izrekla uvredljive komentare o poslaniku Muhammedu tokom televizijske debate, što je izazvalo osudu u Indiji ali i u islamskom svijetu. Njene komentare osudile su indijska vlada i stranka koja ju je suspendovala.

Drugi glasnogovornik BJP-a, Naveen Kumal Jindal, izbačen je iz stranke zbog komentara na društvenim mrežama u znak podrške Sharmi i protiv islama. Nakon njihovih izjava, širom zemlje održani su masovni skupovi.

Više od deset islamskih zemalja i međunarodnih organizacija osudilo je kontroverzne komentare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.