open-navfaktor-logo
search
Logično pitanje
Index.hr: Zašto je predsjednik Doma naroda BiH u svečanoj loži HNK za Dan državnosti Hrvatske?
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović često "gostuje" u Zagrebu, razgovara sa čelnicima Hrvatske, gostuje u TV emisijima... 
31.05.2022. u 15:54
get url
text

Ovaj put Čović je prisustvovao Danu državnosti Hrvatske, a index.hr pita se zašto je predsjednik jedne stranke iz susjedne države pozvan u svečanu ložu u povodu praznika? 

- Čović je, osim što je predsjednik HDZ-a BiH od 2005. godine, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH. To je pozicija koju on zauzima u institucijama proizašlih iz ustavnog ustroja BiH po Dejtonskom sporazumu, na koji se Hrvatska poziva kao sveto pismo. Bilo bi lijepo da na svoj službeni Dan državnosti Hrvatska pokaže poštovanje i za državnost BiH.

VEZANI TEKST - Prohadezeovski portal tvrdi: Čović ima oružje kojim drži u šaci Plenkovića i Zagreb?

Pored toga, Čović je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), nevladinog udruženja koja okuplja tzv. stranke s hrvatskim predznakom u BiH. U HNS-u je naravno HDZ BiH dominantan, no HNS se ne spominje kao dio ustavne arhitekture ni BiH ni Federacije BiH - navodi Gordan Duhaček, autor teksta. 

Također, Index.hr ističe kako je "iz Zagreba još jednom poslana poruka kako je podrška Čoviću jednako podrška Hrvatima u BiH, čime se još više guši mogućnost demokratizacije bosanskohercegovačkih Hrvata i tjera ih se da glasaju za HDZ BiH i Čovića, iako ih oni vode u propast".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.