open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Incijative: Pojednostaviti javne nabavke u vrijeme epidemije, zatražen ulazak "ostalih" u rukovodstvo
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas incijativnu za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koja će biti proslijeđena Parlamentu FBiH, a potom bi trebala otići i do krajnje instance za odlučivanje, Parlamentarne skupštine BiH.
27.07.2020. u 14:59
get url
text
Detalj sa sjednice Skupštine TK
Detalj sa sjednice Skupštine TK

Incijativu je pokrenula Komisija za zdravstvo, nakon tematske sjednice na kojoj su bili diretktori javnih zdravstvenih ustanova s područja TK.

- Na sastanku s direktorima javnih zdravstvenih ustanova, ali i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, zaključeno je da najveći problem trenutno predstavlja nabavka zaštitne medicinske opreme. Dešava se po zakonu mora postojati određen broj ponuda, a ponuđači štiteći jedni duge, šalju žalbe i obaraju tendere, a institucije su u začaranom krugu da nabave hitno potrebni medicinsku opremu - kaže predsjednica Komisije za zdravstvo Zumra Begić.

Dakle, ono što incijativom tražimo, dodala je, da se u vrijeme proglašanje epidemije neke zarazne bolesti, omogući jednostavnija nabavka zaštitne opreme i medicinske opreme zdravstvenim ustanovama.

Na današnjoj sjednici Skupštine TK jednoglasno je usvojena incijativa zastupnika Demokratske fronte kojom se traži izmjena Ustava TK, koja će omogućiti izbor predstavnika ostalih u rukovodstvo Skupštine TK.

- Ljudi koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci ili ostali moći kandidirati za rukovodstvo Skupštine. To je vid implementacija presude Sejdić-Finci i Pilav i vrijeme je da se to provede u našem kantonu. Kada skupštinske službe završe svoj dio posla moći ćemo krenuti s izmjenama Ustava - kaže Mehir Mešalić šef Kluba zastupnika DF-a.

Iako je incijativa usvojena jednoglasno, već sada je jasno da će biti prijepora oko toga hoće li predstavnici ostalih u rukovodstvu Skupštine TK moći pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

- Sačekat ćemo prijedlog izmjena Ustava, jer znamo da samo konstitutivni narodi mogu povlačiti vitalni nacionalni interes - kaže Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA.

Klub zastupnika PDA danas je predložio da se odredi rok za implementaciju mišljenja Ustavnog suda FBiH u kojem je konstatirano da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom FBiH, a zbog toga što među članovima Vlade TK nema predstavnika hrvatskog naroda, a nešto slično ranije je predlagao i SDP.

- SDP je predložio rok od 15 dana, a PDA rok od 10 dana, da premijer pokrene izmjenu sastava Vlade TK u skladu s odlukom Ustavnog suda FBiH. Mi smo glasali za incijativu DF-a koja se tiče ostalih, a onda oni ne podržavaju incijativu koja se tiče Hrvata, još je pri tome predsjednik Kluba Hrvata iz DF-a bio suzdržan - kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.