Na sjednici je ranije predviđeno bilo obraćanje ambasadora Svena Alkalaja. Ali je danas reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u "jer Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja".

Dodik je u pismu naveo da bh. ambasador može fizički prisustvovati zasjedanju, ali "bez obraćanja".

Večeras je reagovao njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je u pismu adresiranom na Vijeće sigurnosti UN-a kazao kako Alkalaj imao potpuno odobrenje da se obrati na sjednici.

- Koristim priliku da vas informišem kako predsjedavajući Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje. U svojstvu člana Predsjedništva BiH informišem vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje ambasadora Alkalaja pred Vijećem sigurnosti - zaključio je Komšić.

On je u reakciji za N1 kazao da je "Dodik razbojnik poput Mladića".

- Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da spriječi obraćanje ambasadora BiH na sjednici Vijeća sigurnosti - naveo je na kraju Željko Komšić.

Pismo u kojem se Alkalaju daje dopuštenje da govori na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uputio je i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH. 

Alkalaj se ipak obratio na sjednici.