open-navfaktor-logo
search
Objavili aktivisti
Incident kod Francuske: U more izbacili 100.000 mrtvih riba, pokrenuta istraga
Francuski ministar pomorstva opisao je "izlijevanje" više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod francuske obale kao "šokantno", u incidentu koji je privukao pažnju grupa aktivista za zaštitu okoliša.
06.02.2022. u 09:39
get url
text
Mrtva riba u Atlantiku
Mrtva riba u Atlantiku

Francuska pokreće istragu nakon izlivanja preko 100.000 mrtvih riba na obalu Atlantika

Francuska grupa Sea Shepherd, neprofitna aktivistička organizacija za očuvanje mora, objavila je fotografije izlijevanja na svojoj Twitter stranici u četvrtak.

- Evo šta se trenutno dešava u Biskajskom zalivu kod obale La Rochelle. Četiri tvornička broda rade u tom području, uključujući Margiris, drugu po veličini kočaricu (brod koji lovi mrežom) na svijetu (zabranjena u Australiji) - napisali su.

Slike koje je objavio Sea Shepherd prikazuju zapanjujuću masu mrtvih riba, među njima plavi mol koji je podvrsta bakalara, kako pluta po vodi. "Margiris" u holandskom vlasništvu je Greenpeace opisao kao "super-kočaricu", piše CNN.

Udruženje Pelagic Freeze-Trawler Association (PFA), koje predstavlja vlasnika plovila, objavilo je u petak izjavu da u potpunosti "razumije emocije koje takve slike mogu donijeti".

U saopćenju, PFA je također naveo kako žele pojasniti da je 3. februara oko 5.50 sati ujutro iz broda Margiris u more nenamjerno ispuštena količina plavog mola.

- Ovakva nesreća je rijetka pojava i u ovom slučaju uzrokovana je neočekivano velikom veličinom ulovljene ribe. U skladu sa pravom EU, incident i izgubljene količine su zabilježene u brodskom dnevniku i prijavljene su vlasti države zastave plovila, Litvanije - naveli su.

Annick Girardin, francuski ministar za ribarstvo i pomorstvo, rekla je da je prizor mrtve ribe "šokantan" i zatražila je od nacionalnog tijela za nadzor ribolova da pokrene istragu, i da "rasvijetli to pitanje kako bismo identificirali uzroke značajnog odlaganja ribe."

U tweetu, Girardin je također dodala da Francuska podržava održivi ribolov.

- Ako bi došlo do prekršaja, poduzete bi se sankcije protiv odgovornog brodovlasnika koji će biti identificiran - kazala je.

Virginijus Sinkevičius, komesar EU-a za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, također je prokomentarisao slučaj i nazvao ga "nesrećnim incidentom u Biskajskom zalivu".

Napisao je da će Komisija EU "odmah reagirati".

Lamya Essemlali, šef francuskog ogranka Sea Shepherda, rekla je za Reuters da vjeruje da je riba namjerno ispuštena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.