Ponedjeljak, 02.10.2023.
Alejandro Gonzalez Inarritu
FOTO: AA

Inarritu: Uvijek iznova učim kako se pravi film

Na pitanje gdje u svijetu umjetnosti danas stoji kinematografija, kazao je da je za mnoge kino lični izraz, za druge umjetnički način da izraze svoj stav o svijetu, za neke samo zabava, a za pojedine način da zarade novac

Meksički reditelj Alejandro Gonzalez Inarritu bio je gost prvog "Masterclassa" 25. izdanja Sarajevo Film Festivala, a u opuštenom razgovoru u prepunom Narodnom pozorištu u Sarajevu petostruki dobitnik Oscara podijelio je svoje bogato znanje i iskustvo s festivalskom publikom i predstavnicima medija, javlja Anadolija.

Razgovor s ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva je moderirao umjetnički direktor "International Film Festivala & Awards Macaoa", Mike Goodridge.

Na pitanje gdje u svijetu umjetnosti danas stoji kinematografija, Inarritu je kazao je za mnoge kino lični izraz, za druge umjetnički način da izraze svoj stav o svijetu, za neke samo zabava, a za pojedine način da zarade novac.

- Kino je nastalo kao eksperiment koji je postao vrsta cirkusa koji zabavlja ljude. Zatim se razvio u oblik izražavanja koji je sada već 50 godina najbitniji način umjetničkog izražavanja - rekao je Inarritu.

Istakao je da tokom svoje filmske karijere imao sreće sarađivati s partnerima s kojima je mogao snimati filmove koji prenosi njegov unutrašnji glas.

Godinama je, kako je kazao, naučio mnoge stvari. Podsjetivši se svog filma „Pasja ljubav“ iz 2000. godine, prvog iz njegove “Trilogije smrti”, Inarritu je priznao kako nikada više ne bi snimao film na taj način.

- Ne znam ni kako sam imao snage da to radim. Sada bih vjerovatno bio iscrpljen već prvog dana. Sad snimam filmove u kojima sam opušteniji - kazao je oskarovac.

Otkrio je da je kao 20-godišnjak radio kao voditelj na lokalnoj radio stanici u Meksiku. Tada je vodio trosatni program u kojem je puštao muziku koju želi i govorio o temama koje ga interesuju.

- Bili smo najslušaniji radio. Emisija je bila veoma popularna, ujedno i provokativna. Bila je to prava škola za mene da održim publiku. Onda sam radio na jednoj tv emisiji koja nikada nije zaživjela - kazao je Inarritu.

Istakao je da je na filmu počeo raditi ne samo zbog činjenice da voli tu vrstu vizualne projekcije, već iz razloga što je to, kako je kazao, beskrajni proces učenja.

- Film je okean koji ne možete kontrolisati. Ne možete reći „ja znam kako da napravim film.“ Niko to ne zna. Možete ih snimiti 40, ali ja uvijek iznova otkrivam kako se pravi film i tu je ljepota svega. Možete imati 80 godina i još uvijek učiti - rekao je Inarritu.

Otkrio je da u slobodno vrijeme jedva pogleda nešto na televiziji, a u životu, kako je kazao, nije nikada pogledao nijednu seriju.

- Televizija od mene zahtijeva punu pažnju, a ja je nemam. Želim sve drugo raditi. Zato volim kina. Volim biti u „utrobi“, u suprotnom se pogubim - kazao je Inarritu.

Meksički režiser je govorio i o tome kako je uspio na holivudskoj sceni. Istakao je da je imao sreće što je njegov prvijenac dobio značajnu pažnju, ali tvrdi da je ostale radio pričajući svoju priču.

- Kada kontrolišete svoju priču, imate više načina da uspijete kako želite. Mene je podržalo nekoliko nezavisnih studija. Imao sam svoje priče koje sam htio ispričati. Bio sam sretnik. Imao sam finansijsku podršku, ali sam i sam upravljao novcem. Moji filmovi su bili moji. Ipak moj slučaj nije kao kod ostalih. Kada se oslanjate na materijalizam, onda postajete uposlenik, a kad ste uposlenik morate poštivati neka pravila industrije. To je izazov. Ako želite da zagovarate slobodu, onda ste u konfliktu - kazao je Inarritu.

Alejandro Gonzalez Inarritu, dobitnik pet Oscara, je prvi latinoamerički filmski stvaralac nominovan za prestižnu nagradu u kategorijama najboljeg reditelja i najboljeg producenta.

Također, on je prvi latinoamerički filmski autor kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu, te prvi Meksikanac ovjenčan Zlatnom palmom.

Ovom dobitniku dva uzastopna Oscara za najboljeg reditelja - za filmove “Povratnik” i “Birdman ili neočekivana vrlina neznanja”, u petak, na otvaranju Sarajevo Film Festivala, uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

Nagrada mu je dodijeljena za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh