Impozantna građevina otvorena: Okvir za najljepšu sliku Dubaija ostavlja bez daha

objavljeno: 20.01.2018. u 16:31

Ako se neki grad može pohvaliti s time da mu ne fali atrakcija, onda je to Dubai. Međutim, ovaj grad je dobio još jednu nevjerovatnu atrakciju koja ostavlja bez daha svojim kompletnim konceptom. Riječ je o Okviru Dubaija (Dubai Frame), 150 metara visokom i 193 metara dugom okviru smještenom u parku Zabeel. Ukrašen zlatnim motivima ova gigantska struktura uokviruje pogled na panoramu ultra-bogatog grada.

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (s 2,9 miliona stanovnika) već se može pohvaliti s najvišom zgradom na svijetu (Burj Khalifa - 828 metara), najvećim šoping centrom (Mall of Emirates koji se proteže na 220.000 kvadratnih metara) i ultra luksuznim hotelom Burj Al-Arab za kojeg se govori da ima "sedam zvjezdica".

I to je tek početak niza atrakcija u kojima mogu uživati njegovi imućni stanovnici i strani turisti. U sklopu pripreme za Svjetsku izložbu 2020. godine grad je dobio još jednu atrakciju, piše Oliver Wainwright za Guardian.

Radi se o Okviru Dubaija koji je za posjetitelje otvoren prvog dana nove godine, nakon što je prošlo gotovo deset godina od inicijalnog prijedloga za izgradnju. U njemu je smještena izložba o Emiratima, dok se na vrhu okvira nalazi 93 metara duga galerija s koje se pruža nezaboravni pogled na stari dio grada, ali i blještavilo nebodera u novom dijelu.

Okvir je već tokom izgradnje postao izuzetno popularna destinacija za turiste, ali jedna osoba zbog njega ipak osjeća tugu - arhitekt koji ga je osmislio i za kojeg je ovo zapravo najveća ukradena zgrada u povijesti, piše Wainwright.  

- Uzeli su moj projekt, promijenili dizajn i sagradili ga bez mene  - kaže meksički arhitekt Fernando Donis čiji je prijedlog za gradnju okvira izabran između 900 drugih prijava na međunarodnom konkursu iz 2008. godine u kojem se tražila "simbolička struktura koja će promovirati novo lice Dubaija".

Dok je radio za svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa u Rotterdamu, Donis je već osmislio nekoliko projekata za Dubai, čija ideja je bila svojevrsna dekonstrukcija ideje o "ikonama grada". Tom logikom poslužio se i u konkursu iz 2008. godine:

 - Umjesto još jedne masivne strukture, predložio sam prazninu. Nešto što bi uokvirilo sve druge poznate zgrade Dubaija.

Iako je osnovna ideja projekta ostala netaknuta, Donisov dizajn je strukturu zamislio kao elegantni, tanki bijeli okvir koji se očito razlikuje od ostalih zgrada, ali ih istovremeno i sve "sadržava unutar sebe". U svakom slučaju, daleko od "zlatne" strukture koja je jučer otvorila svoja vrata posjetiteljima.

Donis je za pobjedu na konkursu dobio nagradu od 100.000 dolara te je pozvan u Dubai na večeru s princom. No, ubrzo nakon toga dobio je prijedlog ugovora od grada Dubaija koji je njegovu uključenost u projekt limitirao na savjetničku ulogu. Nadalje, od njega se tražilo da preda prava na intelektulano vlasništvo nad projektom, nikada ne posjeti gradilište i nikada ne promovira projekt kao vlastiti rad, dok je gradu ostavljena opcija da ugovor otkaže u bilo kojem trenutku. Donis kaže da je odbio potpisati takav ugovor, stoga su u Dubaiju angažirali Hyder Consulting, branšu nizozemske tvrtke Arcadis, te krenuli u ostvarenje projekta bez njegovog tvorca.

 Okvir je naposljetku izgrađen, a Donis se di danas nije vratio u Dubai već radi u Meksiku. Ipak, pratio je kako napreduje gradnja:

 - Fantastično je vidjeti da se ipak ostvarila. Čini se da ima odnos prema panorami grada baš kako je to bilo zamišljeno. Naravno, bilo bi mi draže da nema svog tog dekora, da je okvir suptilniji, ali postiže upravo ono što sam želio. Samo mi je žao što nisam bio dio toga.