open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Imenovani komesar policije MUP-a HNK i njegov zamjenik
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je Rješenje o imenovanju Roberta Perića za komesara policije i Rješenje o imenovanju Ramiza Hasića za zamjenika komesara policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK.
27.10.2022. u 15:13
get url
text

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg istaknuo je kako je nezavisna skupštinska komisija, nakon provedene procedure, MUP-u dostavila prijedlog s imenima dva najuspješnija kandidata koji su zadovoljili uvjete iz javnog konkursa.

- Problem imenovanja komesara policije zatekli smo kada smo preuzeli naše dužnosti u ovom sazivu kantonalne vlade i otpočetka nam je bio jedan od prioritetnih pitanja. S obzirom na sve složene okolnosti koje su pratile i ograničavale ovaj proces, osjećam iskreni ponos što smo ga uspjeli dovesti do kraja. Ovim imenovanjem značajno ćemo unaprijediti sigurnosno stanje u HNK, kao  i funkcioniranje samog MUP-a te osigurati značajnije prisustvo policijskih snaga na terenu.

Imenovanjem komesara policije i njegovog zamjenika omogućili smo i konačno otkočenje procesa popunjavanja više od 250 radnih mjesta nedostajućih policijskih službenika i drugih radnika u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Također, ovim se omogućuje i rješavanje niza administrativnih pitanja na koja radnici MUP-a čekaju godinama, poput pitanja napredovanja odnosno tzv. činovanja policijskih radnika koji su za to stekli uvjete, a kojima to znači i bolji status, ali i viša primanja i slično - kazao je Herceg.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala i o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke FBiH u iznosu od 15 miliona KM, s ciljem uspješnog okončanja izgradnje i opremanja Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te dovršetka izgradnje, obnove i opremanja više odjela Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", kao i novih odjela u Općoj bolnici Konjic. Istaknuto je kako je s direktorima triju bolničkih ustanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održano više sastanaka na kojima je Vlada upoznata o tome kako bi, zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena, završetak započetih projekata mogao biti doveden u pitanje.

Budući da su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar te izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice u Mostaru i Opće bolnice Konjic od iznimne važnosti za sve žitelje HNK i prostora koji ovim ustanovama gravitiraju, Vlada je odlučila poduzeti sve potrebne radnje kako bi osigurala dodatnih 15 miliona KM, o čemu će se izjasniti na jednoj od sljedećih sjednica. Inače, Vlada HNK je za izgradnju i obnovu triju bolnica u ovom kantonu već ranije u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona KM, saopćila je Vlada HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.