open-navfaktor-logo
search
Na tri mjeseca
Imenovana Skupština JP Sarajevo, vijećnici ukazali na sumnjive biografije
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća (GV) Sarajeva ponovo se razmatralo imenovanje predsjednika i članova Skupštine JP Sarajevo. Za predsjednicu Skupštine imenovana je bivša PR ministra saobraćaja KS Adnana Štete, Arijana Huseinović-Ajanović, dok su za članove imenovani Sabira Jablan i Sead Šarka.
21.07.2021. u 16:06
get url
text

VEZANI TEKST - Ruže više ne cvjetaju: Gradonačelnica ne igra po pravilima "Trojke", gdje im se zamjerila?

Nakon što je zahvaljujući NiP-ovom amandmanu na prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić Skupština JP Sarajevo imenovana na četiri godine umjesto na tri mjeseca, kakav je i bio prijedlog gradonačelnice, takva odluka je poništena, te se na sjednici GV-a u ponedjeljak ponovo razmatralo imenovanje predsjednika i članova Skupštine ovog preduzeća.

Iako su vijećnici na prošloj sjednici prilikom razmatranja ovakve odluke iznijeli niz zamjerki zbog nedostatka biografija predloženih za članove Skupštine, ovaj put su pojedini vijećnici ukazali i na to da predsjednica Skupštine JP Sarajevo nije dostavila svoju biografiju. 

Na konstataciju pojedinih vijećnika kako novoimenovana predsjednica Skupštine JP Sarajevo nije dostavila svoju biografiju, reagirali su vijećnici NIP-a i SDP-a smatrajući kako biografija nije potrebna jer, kako kažu, ni u prethodnom sazivu se to nije tražilo.

VEZANI TEKST - Gradonačelnica predlaže sastav Skupštine JP Sarajevo: Na spisku i bivša PR ministra Štete

Dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić ustanovio je da biografije nisu ni potrebne jer se radi o vršiocima dužnosti, što je naišlo na protivljenje pojedinih vijećnika koji su poručili da će ovaj saziv imenovati nadzorni odbor i direktora u ovako profitabilnom preduzeću.

Huseinović-Ajanović svoju biografiju je na kraju dostavila nakon što su iz Kluba SDA zatražili pauzu kako bi mogla dostaviti biografiju.

Vijećnica Marijela Hašimbegović, koja je ostala suzdržana po ovom pitanju, problematizirala je biografije predloženih članova, smatrajući da se radi o suspektnim informacijama gdje se u radnoj biografiji nalaze periodi rada koji su trajali od sedam do deset dana. 

Prethodno su za predsjednika i članove Skupštine JP Sarajevo bili predloženi Arijana Huseinović-Ajanović, Sabira Jablan i Rusmir Pobrić, međutim Pobrić je "ispao" jer navodno ne ispunjava uvjete, dok je na njegovo mjesto došao Sead Šarka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.