open-navfaktor-logo
search
Saopćeno
Imenovan novi međunarodni sudija Ustavnog suda BiH, Ledi Bianku iz Albanije
Za novog međunarodnog sudiju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine imenovan je Ledi Bianku, sudija iz Albanije.
05.10.2021. u 16:52
get url
text

- Obavještavamo da je predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić dobio obavijest predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Roberta Spana da je za novog međunarodnog sudiju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine imenovao Ledi Bianku, a u skladu sa članom VI/1.a) Ustava Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine danas nakon sjednice.

Sudija Bianku će u Ustavnom sudu BiH zamijeniti međunarodnog sudiju Tudora Pantirua, koji je bio i potpredsjednik Ustavnog suda BiH.

Protivljenje ovom imenovanju posebno je nedavno izrazio Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a. Dodik je tako, nakon što se u pojedinim medijima pojavila informacija o imenovanju sudije iz Albanije za novog međunarodnog sudiju Ustavnog suda BiH, kazao da je to produkt lobiranja  "muslimanske" strane iz Sarajeva i da bh. entitet Republika Srpska nema razloga da vjeruje u njegovu objektivnost.

Pantiru je pak nedavno, odgovarajući na pitanja o "prebrojavanju krvnih zrnaca", rekao da su novine objavile pogrešnu informaciju iz koje je saznao ko će ga zamijeniti. Pantiru je rekao i da sudija o kojem je bil oriječi nije musliman, već katolik, koliko on zna, kao i da ne zna da li je imenovan. 

No Pantiru je kazao i da je riječ o sudiji koji je, kako su mu rekle neke kolege, izuzetno profesionalan, te da smatra da je dobar za ovu poziciju.

Ledi Bianku

Sudija Ledi Bianku (FOTO: doughtystreet.co.uk)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.