open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Imenovan novi ambasador Turske u BiH
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu potvrdio je imenovanje novih ambasadora u nekoliko diplomatskih predstavništava te zemlje, uključujući i nove ambasadore Turske u Bosni i Hercegovini i Srbiji.
08.12.2020. u 15:12
get url
text

Neimenovani diplomatski izvor je kazao da je šef turske diplomatije Cavusoglu pojedinačno razgovarao telefonom sa novoimenovanim ambasadorima i poželio im uspjeh u budućem radu.

Na funkciju ambasadora Turske u Sarajevu imenovan je Sadik Babur Girgin, iskusni diplomata koji je radio i kao turski ambasador u Pakistanu, a na dužnost u Sarajevo dolazi sa funkcije direktora Ureda za Centralnu Evropu i Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Za novog ambasadora Turske u Beogradu imenovan je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Ambasadorica Aylin Tashan imenovana je za čelnicu turske ambasade u Ljubljani (Slovenija).

Na dužnost ambasadora Turske u Washingtonu (SAD) imenovan je Hasan Murat Mercan, a novi ambasador Turske u Kabulu (Afganistan) je Cihad Erginay, bivši ambasador te zemlje u BiH.

Na funkciju stalne ambasadorice Turske u Organizaciji evropske sigurnosti i saradnje (OSCE) imenovana je iskusna turska diplomatkinja Hatun Demirer.

Turska je imenovala i nove ambasadore u Njemačkoj, Austriji, Azerbejdžanu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Brunejima, Burkina Fasou, Eritreji, Maroku, Francuskoj, Gvineji, Južnoafričkoj Republici, Južnom Sudanu, Indiji, Iraku, Irskoj, Španiji, Švicarskoj, Italiji, Japanu, Kamerunu, Kirgistanu, DR Kongu, Kubi, Libiji, Libanu, Mongoliji, Mozambiku, Mijanmaru, Nigeriji, Uzbekistanu, Panami, Paragvaju, Poljskoj, Sierra Leoneu, Singapuru, Slovačkoj, Saudijskoj Arabiji, Tadžikistanu, Tanzaniji, Tajlandu, Togou, Tunisu, Urugvaju, Jemenu, Novom Zelandu i Zambiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.