Vukadin je i aktuelni premijer.

Ovo imenovanje mandatara stiglo je dan nakon što su HDZ 1990 i HNP potpisali koalicioni sporazum. HDZ 1990 u Skupštini Livanjskog kantona ima četiri, a HNP pet zastupnika, što znači ukupno devet, a njih 17 je potrebno da izglasa novu vladu, odnosno 17 ih čini većinu. 

Ćosić kaže da ih zasad ima 14 i nedostaju im još tri ruke koje će pokušati dobiti u narednom periodu.

Uzimajući u obzir da su u rukovodstvu Skupštine, koje je danas imenovalo mandatara, Arif Kovačević iz SDA, koja ima dva zastupnika, te Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, to bi značilo da HDZ 1990 i HNP imaju podršku još tri zastupnika. Uz zastupnicu Damjanović iz Srpskog jedinstva dolazi i jedan zastupnik Srpske sloge, a Ćosić tvrdi da ih podržava i Hana Milak, zastupnica SDP-a. S obzirom na ovo, HDZ 1990 i HNP trebaju osigurati još tri ruke.

- Slijede razgovori sa drugim strankama i pojedinim zastupnicima koji nastupaju samostalno i vidjet ćemo. Očekujem da ćemo imati novu vladu u roku od mjesec-dva - dodao je Ćosić. 

Kazao je da ne bi trebalo biti teško osigurati "nedostajuće" tri ruke. 

VEZANI TEKST - Razmirice, napuštanja, najave izbacivanja: Zakompliciralo se formiranje vlasti Livanjskog kantona

Tvrdi i da niko nema dovoljno ruku za neku drugu koaliciju. 

U Skupštini Livanjskog kantona je HDZ imao pet zastupnika, ali je ovu stranku nedavno napustila zastupnica Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Dva zastupnika ima Hrvatska nezavisna lista, a HRS ima jednog. Po kuloarima se govori da bi zastupnik HRS-a on mogao postati "samostalni". Po dva zastupnika imaju SDP i SNSD. Postojale su nezvanične informacije da se SDP podijelio i da će biti "izbacivanja" jer su se i njihovi zastupnici "malo odmetnuli". 

Portal HBZ-vijesti objavio je da bi HDZ-u 1990, na osnovu sporazuma, trebala pripasti ministarstva finansija i poljoprivrede, a HNP-u ministarstva unutrašnjih poslova, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 

- Ne može se još pričati o pozicijama. Morat ćemo se odreći nekih - rekao nam je Ćosić.

Odluka o mandataru Livanjskog kantona