open-navfaktor-logo
search
Kako do željene težine
Imate više od 40 godina i želite smršati: Nutricionistica otkriva šta češće trebate jesti
Teško vam je izgubiti višak kilograma i održati željenu tjelesnu težinu? Niste jedini.
22.03.2023. u 08:20
get url
text

Mišićna masa se nažalost gubi kada uđemo u tridesete, a to znači da će se na tijelu puno lakše nakupljati masnoće.

Zato stručnjaci ističu kako je, uz tjelesnu aktivnost, važno napraviti i neke promjene u prehrani kako bi ubrzali mršanje, piše eatthis.com.

Nutricionistica Lisa Young savjetuje koje namirnice jesti šta češće stavljati na tanjir ako imate 40 i više godina.

Sjemenke lana

One su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, ali su i pune vlakana. Istraživanja pokazuju da oko 30 g vlakana u danu može pomoći kod gubitka kilograma. Zbog njih dugo nećete osjećati glad i tako sigurno jesti i manje nezdravih namirnica.

Bobičasto voće

Ako želite izgubiti višak kilograma, razmislite da u prehranu uključite svježe voće kao što su jagode, borovnice, brusnice, a možete ih dodati jogurtu ili voćnom napitku. Voće sadrži impresivne količine nutrijenata, a kada se dodaju prehrani, mogu pomoći i kod gubitka kilograma. Samo jedna porcija bobičastog voća sadrži oko osam g vlakana, a tu su i antioksidansi i fitohemikalije koje ne treba zanemariti.

Avokado

Osim što sadrže puno vode i vlakana, u avokadu se nalazi malo kalorija. Osobe koje često jedu avokado kažu i kako jedu više voća i povrća svaki dan, te puno manje hrane koje sadrži dodane šećere. Studija provedena prije 10 godina navodi kako će vas pola avokada zasititi i nekoliko sati.

Orašasti plodovi i sjemenke

Kada se jedu u umjerenim količinama, orašasti plodovi mogu biti jako zdrava grickalica koja će vam sigurno olakšati dijetu. Pune su vlakana, ali i zdravih masnoća.

Prema riječima dr. Joela Fuhrmana, te namirnice su pune fitohemikalija i nutrijenata, ali i antioksidansa. Možete ih dodati skoro svakom obroku ili ih grickati za međuobrok.

Kiseli kupus

Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, ovo je dobra vijest za vas jer je ova namirnica puna probiotika u prebiotika.

Puno je razloga zašto vam ova namirnica može pomoći kod gubitka kilograma - ima malo kalorija, malo masnoća i puna je vlakana koji će vas zasititi na dugo vremena.

Uz to, probiotici koji se u njemu nalaze mogu pomoći kod gubitka kilograma. Sadrži i ključne nutrijente kao što je željezo, folna kiselina, magnezij, vitamin C, K i kalij.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.