open-navfaktor-logo
search
Preporuka ljekara
Imate problema sa zatvorom, izbjegavajte ove namirnice
Mlijeko i sir mogu blokirati probavu, ali to ne znači da morate u potpunosti odustati od mliječnih proizvoda, nego promijeniti izbor namirnica
03.09.2019. u 17:20
get url
text

Mnogi pate od zatvora, naročito nakon obilnijih obroka.

Ako se često susrećete s ovim problemom, ljekari savjetuju kako biste trebali promijeniti određene prehrambene navike, i  u nastavku ističu koje biste namirnice trebali izbaciti iz prehrane, barem na neko vrijeme.

Mliječni proizvodi

Mlijeko i sir mogu blokirati probavu. To ne znači da morate u potpunosti odustati od mliječnih proizvoda, nego promijeniti izbor namirnica. Izaberite jogurt s probioticima, živim bakterijama koje pogoduju probavnom sistemu i rješavaju konstipaciju.

Brza ili gotova hrana

Gotova jela su praktična, ali nezdrava. Većina gotove hrane sadrži premalo vlakana koja su potrebna za zdravlje crijeva i redovnu probavu.

Pržena hrana

Pržena hrana puna je masti i teško se probavlja. Hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana sporo se probavlja. Hrana koja polako prolazi kroz debelo crijevo, s vremenom postaje dehidrirana, što je čini tvrdom i suhom.

Jaja

Jaja su bogata bjelančevinama, ali siromašna vlaknima. To ne znači da ih morate izbjegavati, nego uz njih dodati namirnicu koja je bogata vlaknima, poput špinata.

Meso

Meso obiluje proteinima i mastima, ali opet nedostaju vlakna. Kombinirajte meso s raznim povrćem koje će pomoći mesu da lakše prođe kroz probavni sistem.

Slatkiši

Kolači, keksi i ostali slatkiši, sadrže rafinirani šećer i masti, a malo vlakana i tekućine. Zamijenite slatkiše voćnim jogurtom i dodanom zobi. Probava će vam biti zahvalna.

Bijeli hljeb

Bijelo brašno i njegovi produkti uzrokuju suhu i tvrdu stolicu. Birajte hljeb od cjelovitih žitarica.

Kofein

Kafa ponekad može imati i laksativni učinak, ali većinom uzrokuje konstipaciju. Kofein u kafi ili bezalkoholnim pićima zadržava vodu u organizmu.

Alkohol

Alkohol djeluje slično kao i kofein, pa ga izbjegavajte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.