navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Imate problema s pamćenjem: Evo koju hranu biste trebali uvrstiti u jelovnik nakon 40. godine života

Studija provedena 2012. godine pokazala je kako kognitivne sposobnosti čovjeka počinju slabiti već u 45. godini života. Rezultati druge studije pokazuju da taj proces može početi već u 20-im ili 30-im godinama života.

Objavljeno: 19.10.2021. u 08:25
get url
text

No, ne treba paničariti jer je velik dio našeg kognitivnog zdravlja određen prehrambenim i životnim navikama.

Najbolja hrana koja poboljšava pamćenje nakon 40 godina, kažu stručnjaci, su namirnice koje pomažu našem pamćenju, kognitivnoj funkciji i općem zdravlju mozga.

Evo kojih šest namirnica savjetuju stručnjaci kako bismo nakon 40. godine života poboljšali kognitivne sposobnosti:

Cvekla

Cvekla je odlična namirnica za poboljšanje pamćenja osoba starijih od 40 godina. Ova namirnica iznimno je bogata tvarima koje pomažu sprečavanje preranog starenja mozga i gubitka pamćenja štiteći od oksidativnog stresa i upala. Cvekla također može pojačati dotok krvi u mozak, a bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

Riba

Mozak koristi omega-3 masti za izgradnju moždanih i živčanih ćelija koje su bitne za učenje i pamćenje. Iz tog razloga, vrste ribe koje su pune omega-3 masti, poput lososa, pastrmke i tune, na vrhu su popisa namirnica korisnih za funkcioniranje i zdravlje mozga.

Sjemenke lana

Sjemenke lana nisu samo izvrstan izvor proteina i vlakana, već su odlične i za poboljšanje pamćenja. Sjemenke lana bogate su posebnom omega-3 masnih kiselina: alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Ove masne kiseline u tijelu se pretvaraju u EPA i DHA: dvije vrlo važne omega-3 za zdravlje mozga. Kako biste postigli najveću zdravstvenu korist za organizam, sameljite sjemenke koje zatim možete iskoristiti za primjera radi, tijesto za zdrave palačinke, kolače, smoothieje...

Bademi

Stručnjaci ističu kako su zdrave masti iz orašastih plodova i sjemenki ključ za očuvanje zdravlja mozga i poboljšanje pamćenja. Bademi su jako bogati mononezasićenim mastima koje ne samo da pomažu pri snižavanju holesterola, već mogu poboljšati i kognitivne funkcije. Ranije je jedna studija, u kojoj je učestvovalo 480 žena, pokazala da su one koje su konzumirale više mononezasićenih masti u prehrani tokom tri godine imale manji kognitivni pad.

Brokula

Brokula je iznimno korisna za zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti, a u tu kategoriju možemo svrstati i drugo povrće iz roda krstašica poput karfiola, kupusa, kelja i prokulice. Brokula je bogata sulforafanom, koji je antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala, a utvrđeno je da hronična upala dovodi do gubitka pamćenja i smanjenja zdravlja mozga. Osim toga, brokula je puna vlakana, što je važno za smanjenje rizika od određenih vrsta raka, kao i za pomoć pri održavanju zdrave težine.

Maslinovo ulje

Umjesto maslaca ili biljnog ulja, radije posegnite za maslinovom uljem kako biste ojačali kognitivne sposobnosti i poboljšali zdravlje mozga. Maslinovo ulje bogato je zdravim mastima i antioksidansima zvanim polifenoli, koji pomažu u zaštiti naših moždanih ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja. Nastojte ga što više koristiti pri kuhanju povrća ili mesa ili ga dodajte u salatu. Iznenađujuće, ali maslinovo ulje možete koristiti i za pripreme finih deserta poput kolača s limunom.