Utorak, 21.03.2023.

Imate li 15 minuta vremena da spasite tri života?

Mi u Crvenom križu općine Centar Sarajevo pokušavamo shvatiti zašto je problem izdvojiti 15 minuta za darivanje krvi, kako su nam puni kafići mladih ljudi, pretežno studenata, a često čujemo razloge da nisu u mogućnosti darovati krv jer moraju prisustvovati predavanjima koja su obavezna, poručuju iz ove organizacije.

Crveni križ općine Centar putem svoje Facebook stranice ukazao je na važnost darivanja krvi. Iz ove organizacije iznijeli su i grafičke podatke o tome koliko studenti kojeg Fakuzlteta na ovaj način pokazuju humanost. Kako su objasnili, objavljenim tekstom žele potaknuti sve građane na razmišljanje o tome gdje mi kao društvo idemo, ako nismo u mogućnosti izdvojiti 15 minuta vremena i na taj način spasiti tri ljudska života. 

- Vođen idejama humanosti Crveni križ općine Centar je trajno posvećen radu na unaprijeđenju stanja u svojoj zajednici. Crveni križ općine Centar Sarajevo uključen je u realizaciju Programa dobrovoljnog darivanja krvi, pri čemu je posebno angažovan na poslovima animiranja dobrovoljnih darivalaca krvi i obezbjeđenju propagandnog materijala. U skladu sa Zakonom o krvi i krvnim sastojcima BiH radimo u oblasti animacije dobrovoljnog darivanja krvi (DDK) i izradi plana akcija DDK. Ovaj tekst je namjenjen prvenstveno studentima i uposlenim u visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Sarajevu. Naša organizacija iz u godine u godinu bilježi smanjen broj dobrovoljnih darivaoca krvi u kategoriji kako studenata tako zaposlenika Univerziteta u Sarajevu koji bi trebali biti primjer svojim studentima kako se ponaša jedna društveno odgovorna, socijalno osjetljiva i humana osoba - objasnili su iz Crvenog križa Centar. 

Kako su konstatirali, nažalost, animatori Crvenog križa općine Centar Sarajevo često nailaze na nerazumijevanje kod studenata i zaposlenika u toku akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

- Mi u Crvenom križu općine Centar Sarajevo pokušavamo shvatiti zašto je problem izdvojiti 15 minuta za darivanje krvi; zašto tako malo građana želi darovati krv , kada se zna da jedna doza darovane krvi može spasiti tri ljudska života; kako građani (student, zaposlenici...) mogu izdvojiti vrijeme za odlazak na kafu, kupovinu... ali ne mogu pokloniti svojih 15 minuta i na taj način spasiti ljudski život; kako su nam puni kafići mladih ljudi, pretežno studenata, a često čujemo razloge da nisu u mogućnosti darovati krv jer moraju prisustvovati predavanjima koja su obavezna; zašto menadžment, zaposlenici visokoškolski ustanova, roditelji više ne posvete više pažnje na socijalnom obrazovanju mladih - napisali su iz ove organizacije. 

Kako su podcrtali, oni, kao humanitarna, socijalna, zdravstvena i edukativna organizacija shvataju i vrlo dobro poznaju naše okruženje i situaciju u svim sferama života ali ipak nemaju odgovore na navedena pitanja. Naglasili su da krv nije moguće proizvesti na umjetan način, da je jedini izvor toga lijeka čovjek-darivaoc krvi.

- Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivaocima krvi. Niko od nas ne može znati da li će biti u situaciji da zavisi o dobrovoljnim darivaocima krvi, odnosno da će nam biti potrebna krv koja život znači. Na kraju nadamo se da će ova akademska godina (2019./2020.) donjeti pozitivne promjene za sve nas i da smo vas bar malo podstakli na razmišljane - napisano je, uz poruku da svi oni koji budu čitali, a nisu do sada darivali krv, postave pitanje sami sebi šta će se desiti ako njemu, odnosno nekom njegovom zatreba krv, a niko je ne želi darovati, jer nema 15 minuta vremena koje bi izdvojio i na taj način nekome spasio život.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh