open-navfaktor-logo
search
Podijelio iskustvo
Imao blaži oblik COVID-19, oporavio se, a onda su mu počeli otkazivati organi
Borba Spencera Rollysona (21) sa koronavirusom imala je prave uspone i padove, pa je ubrzo nakon negativnog testa završio na odjeljenju intenzivne njege.
12.08.2020. u 13:07
get url
text

Amerikanac je koronu dobio u maju.

- Mislio sam da je obična gripa ili prehlada, pa nisam obraćao pažnju. Nekoliko dana imao sam simptome, a onda sam se osjećao bolje - rekao je Rollyson za CNN.

Stanje se samo jednog dana pogoršalo kada je Spencer dobio groznicu. Nikako se nije mogao utopliti, a iz bolnice su ga pustili kući sa antibioticima.

Uradili su mu tada analize krvi, snimili pluća i sve je bilo uredu, da bi dva dana kasnije, dvije sedmice nakon negativnog rezultata na testu, završio na odjeljenju intenzivne njege.

Organi su mu počeli otkazivati, a ljekari su mu objasnili da je došlo do prevelike reakcije njegovog imunološkog sistema koja mu je počela uništavati organizam.

Rollyson, koji ranije nije imao zdravstvene probleme, stabilizirao se.

Ljekari holterom prate rad njegovog srca koje je pretrpjelo oštećenja, redovno se kontrolira i njegov krvni pritisak, a naredne sedmice čeka ga kardiološki pregled.

Doktori su mu rekli da će još sedmicu-dvije uzimati terapiju, ali nisu sigurni kada će se u potpunosti oporaviti.

Rollyson kaže kako nikada nije pomislio da se ovako može razboljeti.

Govori kako mu je korona promijenila život.

U organizmu Spencera Rollysona, a kako su to ljekari objasnili, desila se citokinska oluja. Kako do nje dolazi?

Kada COVID-19 dođe do tijela, on napada ACE2 ćelije koje okružuju disajne puteve. Ćelije umiru i nestaju, dok usput pune pluća otpadom i nose virus duboko ka njima.

Infekcija napreduje, a pluća se zakrčuju mrtvim ćelijama i tečnošću što otežava disanje (korona može napasti ACE2 ćelije drugih organa poput crijeva ili krvnih sudova). Imunološki sistem napada virus, izazivajući upalu i temperaturu.

U ekstremnim situacijama, imunološki sistem može zbuniti i prouzrokovati više štete nego sam virus i tada nastaje citokinska oluja koja je bila odgovorna za brojne smrtne slučajeve u vrijeme pandemije španske gripe 1918. godine, a potom i pandemija ptičije gripe i SARSA.

Dok traje citokinska oluja, imunološki sistem napada sve organe, a tijelo je podložnije bakterijama.

Oluje mogu pogoditi i druge organe, ne samo pluća, posebno ako zaraženi pate od hroničnih bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.