open-navfaktor-logo
search
Skupština Srbije
Imamović: U Srbiji se izruguju žrtvama Prijedora, poziva se na novi genocid, šta radi Tužilaštvo i Ustavni sud
Zastupnici Skupštine Srbije su na početku današnje sednice iskoristili pravo da postavljaju pitanja ili traže objašnjenja od Vlade Srbije i nadležnih institucija.
25.02.2021. u 21:07
get url
text

Enis Imamović iz SDA Sandžaka, kao predstavnik Bošnjaka u srbijanskom parlamentu, započeo je svoje današnje obraćanje u Skupštini Srbije minutom šutnje za sve nevine žrtve nacističkog logora u Jasenovcu uz poruku da takav zločin nikada ne treba da se ponovi.

- Neka sjećanje na ove žrtve bude lekcija i pouka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacističkog i fašističkog režima i logora - rekao je Imamović i nastavio:

"Nakon Jasenovca dogodio se genocid u Srebrenici, logori u Foči, Banjoj Luci... Dogodio se i Prijedor, jedan takav koncentracioni logor u kome su bili zatočeni Bošnjaci. U Prijedoru su po istim fašističkim metodama obilježavali bošnjački narod bijelim trakama preko ruke, a bošnjačke kuće bijelim čaršafima. I upravo se žrtvama Prijedora u Srbiji ovih dana na TV-u sa nacionalnom frekvencijom izruguju, te žrtve se vrijeđaju i ponižavaju".

Imamović je istaknuo da nakon desetaka presuda za logore u Prijedoru, nakon knjiga, filmova, svjedočenja, pa i onih o logorašu Fikretu Aliću, jedan voditelj i jedan reditelj posljednjeg filma o Jasenovcu na toj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavaju, vrijeđaju i omalovažavaju jednog izgladnjelog zarobljenika logora u Prijedoru.

- Čak mu ne znaju ni ime, nazivaju ga "onaj mršavi". Ali mu zato znaju dijagnozu da je navodno bio bolestan od tuberkoloze. Izgladnjelog Fikreta Alića nazivaju propagandom protiv Srba, cirkusantom kojeg vode po Evropi - istakao je Imamović.

Da sve bude još odvratnije, dodao je, u tom vrijeđanju i relativiziranju logora učestvuje reditelj (Predrag Antonijević) posljednjeg filma o logoru u Jasenovcu.

- Komentari tog reditelja su strašni, morbidni. Međutim, oni su u prvom redu omalovažavajući, uvredljivi, neodgovorni prema žrtvama u Jasenovcu. Ako se zaista bavio pitanjima i patnjama žrtava u Jasenovcu, ko se zaista bavio tom temom, nema snage da se izruguje tuđim žrtvama, drugih logora - rekao je.

Pitao je Tužilaštvo zašto ne reaguje kada se na nacionalnoj frekvenciji jedan reditelj i jedan voditelj izruguju žrtvama logora, kao što su bošnjačke žrtve logora u Prijedoru. Pitao je Ustavni sud je li pokrenuo postupak jer je to zabranjeno i kažnjivo po Ustavu Srbije.

- U institucijama Srbije se negira genocid, relativizuju zločini, a veličaju zločinci. Na sportskim manifestacijama se uzvikuje: "Nož, žica, Srebrenica", prodaju se suveniri sa tim sloganima koji pozivaju na novi genocid. Šta radi Tužilaštvo i Ustavni sud - upitao je.

Dodao je da je za dva dana godišnjica otmice u Štrpcima u kojoj su žrtve bili Bošnjaci te kazao da njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni, niti su njihove ubice kažnjene.

- Bili su žrtve istog genocidnog talasa koji se desio u Srebrenici, Prijedoru, Foči, Višegradu... Nedostatak kazne dovodi do potpunog odsustva pijeteta prema žrtvama. Postavio bih pitanje o pravdi i žrtvama, ali pravda u ovoj zemlji je vrlo selektivna - zaključio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.