open-navfaktor-logo
search
Borački dodatak za sve
Imamović: Naš zahtjev je opravdan, mnogi i neće to dočekati, samo u KS je ove godine umrlo 1.200 boraca
Reagirajući na prozivke članova pojedinih boračkih udruženja kako Jedinstvena organizacija boraca (JOB) "Unija veterana" neopravdano traži da svi borci, bez obzira na to da li imaju ili ne primanja, trebaju imati borački dodatak, i da nisu učestvovali u izradi Zakona o demobilisanim borcima, našoj redakciji obratio se Ismet Imamović, predsjednik JOB-a "Unija veterana" Kantona Sarajevo.
01.07.2021. u 10:26
get url
text
Unija veterana, ilustracija
Unija veterana, ilustracija

On je naglasio kako je JOB učestvovao u izradi Zakona i smatraju svoje zahtjeve o boračkom dodatku za sve potpuno opravdanim. On ukazuje da ukoliko se bude odugovlačilo mnogi borci i neće dočekati taj dodatak. Naveo je kao primjer Kanton Sarajevo, kazavši da je u samo prvih šest mjeseci ove godine umrlo više od 1.200 boraca!

VEZANI TEKST - Krkalić: Sada su za borački dodatak prioritet 2.000 naših boraca koji žive u RS-u

- Nije tačno da nismo učestvovali u izradi Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Vlada Federacije je na prijedlog Jedinstvene organizacije boraca imenovala dva člana u izradi Zakona o demobilisanim borcima ispred JOB-a "Unija veterana". Što se tiče prozivki da smo se ogradili od protesta, Jedinstvena organizacija boraca nije htjela svojim građanima čestitati na takav način 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 2018. godine. Sjećate li se vi kakav su haos oni izazvali protestima i šta je bilo u Sarajevu i Tuzli. Naravno da smo protiv takvog oblika protestovanja. Mi smo bili za civilizirano protestovanje, tamo gdje treba, pred Vladom FBiH, a ne da se blokira saobraćaj i zaustavi život u Federaciji - rekao nam je Imamović.

Ako RS može uvesti borački dodatak, što ne može Federacija 

Naglasio je kako je Jedinstvena organizacija boraca najstarija boračka organizacija u državi Bosni i Hercegovini.

- Mi smo formirani 1992. godine. Na 143. sjednici ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine je donesena odluka o formiranju Jedinstvene organizacije boraca. I mi smo jedina članica Svjetske unije veterana u Bosni i Hercegovini. Radi se o jednoj vrlo ozbiljnoj organizaciji koja ima svoju infrastrukturu, svoje članove, svoj kontinuitet rada. Ne želimo nikoga da omalovažavamo, nijednu boračku organizaciju. Ali mislim da smo mi jedna od najstarijih boračkih organizacija u državi - govori Imamović. 

Upitali smo da li je opravdano tražiti da svi borci imaju borački dodatak od dvije KM po mjesecu provedenom u odbrani.

- To je naš stalni zahtjev. Ako ga može uvesti RS, zašto ne može Federacija? Evo neka je deset feninga po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, ali da se zna da je to borački dodatak, da ima čovjek da kaže: "Evo bio sam učesnik u odbrani Republike Bosne i Hercegovine, država mi je dala neku naknadu." Naravno da su u ovom trenutku prioritet za dobijanje egzistencijalne novčane naknade borcima povratnicima u RS i onima koji žive u Brčko distriktu. I to je naš prijedlog još od prije dvije godine. Mi u Srebrenici, Zvorniku imamo JOB i znamo šta ljude tamo boli, kako se prema njima ponašaju - govori nam Imamović.

Prokomentirao je i zahtjev JOB-a "Unije veterana" BiH da se borcima koji navrše 65 godina, a nemaju dovoljno staža, omogući penzionisanje.

Borci umiru od karcinoma 

- Mi smo diskutovali oko toga. Ja sam lično bio protiv toga. Ima ova naknada od pet KM po mjesecu provedenom u odbrani (egzistencijalna naknada koju sa federalnog nivoa dobijaju nezaposleni borci sa 57 godina i više, isti iznos je i za nezaposlene borce u Kantonu Sarajevo mlađe od 57 godina, op. a.). I ta će se naknada vjerovatno povećavati i prirodnim slijedom jer mi umiremo. Samo u Kantonu Sarajevo je u prvih šest mjeseci ove godine umrlo 1.200 boraca! Da, uglavnom od težeg oblika oboljenja, karcinoma. Vjerujte, pratimo situaciju na terenu, znam o čemu pričam, više od 1.200 dženaza bilo je u prvih šest mjeseci ove godine - ispričao nam je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.