open-navfaktor-logo
search
Sandžak
Imamović: Imamo iznenadne upade Vojske Srbije koji podsjećaju na one za vrijeme agresije na BiH
Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i član SDA Sandžaka Enis Imamović reagirao je povodom obuke borbenih timova i desanta padobranaca Vojske Srbije sinoć iznad Novog Pazara, ističući da je to krajnje neprihvatljivo jer šteti osjećaju sigurnosti Bošnjaka te pripadnosti i povjerenju u državu i njene oružane snage.
13.08.2022. u 13:42
get url
text

Imamović je za SNews, a kako prenosi Sandžačke.rs, izjavio da ne vidi nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vježbe.

- Motivi za to su vrlo opasni i loši. Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteru prošle godine održale vježbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i, još gore, zastrašivano je pa i raseljavano lokalno stanovništvo. Sada imamo i iznenadne upade i desante na naseljene gradove Sandžaka, koji po svemu podsjećaju na one za vrijeme agresije na Bosnu. Šta je sljedeće? - upitao je Imamović.

Umjesto da država i vojska pronađu način kako da poprave narušeno povjerenje Bošnjaka i građana Sandžaka prema policijskim i vojnim uniformama, "oni se odlučuju da u noćnim satima prepadaju ljude, upadaju i remete njihov mir", kaže zastupnik Enis Imamović.

- Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i ono drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i povjerenja u državu i njene oružane snage - poručio je Imamović.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac nije mogao potvrditi da li je Vojska Srbije prethodno najavila održavanje ove vojne vježbe u rejonu Novog Pazara.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić rekla je da od ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova ne dobijaju takvu vrstu obavještenja i da su o tom događaju saznali iz medija.

- Kad god saznamo da se izvode neke vojne ili policijske vježbe kao Bošnjačko nacionalno vijeće reagujemo i ovoga puta ćemo sagledati tu aktivnost i na organima Vijeća odlučiti da li treba reagirati - izjavila je ona.

Pripadnici 63. padobranske brigade realizirali su sinoć padobranske skokove u noćnim uslovima u širem rejonu Novog Pazara.

Kako su saopćili Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije noćni skokovi iz različitih tipova zrakoplova predstavljaju jedan od važnijih segmenata napredne padobranske obuke, koja se realizira s ciljem uvježbavanja i provjere osposobljenosti specijalnih timova 63. padobranske brigade za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja.

- Kontinuiranom realizacijom kompleksne borbene obuke u svim vremenskim i zemljišnim uslovima obezbeđuje se vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika 63. padobranske brigade i unapređuje ukupna sposobnost ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.