Optužnica je potvrđena protiv Elvira Husanovića, Admira Čomora, Adnana Husanovića, Eseda Pačariza, Ermina Mujkića, Samira Bukala, Durana Mešanovića,Taiba Šahića, Mihreta Dajdžića, Memnuna Madžaka, Edina Kazića, Amera Subašića, Emira Hormana, Murisa Maljića i Miralema Šarića.

Duran Mešanović i Elvir Husanović, inače, zaposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo KS, terete se da su od početka 2013. do sredine 2017. godine organizirali grupu koja je nezakonito sjekla državnu i privatnu šumu na području Kantona Sarajevo i Općine Konjic.

Organizatori grupe su angažirali fizička lica kojima su čuvari šume omogućavali sječu za novac, koji su zadržavali za sebe. Na taj način su oštetili javna preduzeća Sarajevo šume i Hercegovačko-neretvanske šume, za više od milion maraka.

Prilikom transporta drvne mase imali su podršku optuženih policijskih službenika MUP-a KS Edina Kazića i Memnuna Madžaka iz Policijske uprave Konjic.

Postupajući tužilac za glavni pretres predložio je saslušanje 80 svjedoka, pet vještaka i više od 600 materijalnih dokaza, saopćilo je Tužilaštvo KS.

Ova grupa pohapšena je u maju 2017. godine u akciji kodnog naziva "Brist". 

U toj akciji, koju su po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva proveli pripadnici MUP-a KS i HNK uhapšeno je bilo ukupno 18 osoba, među kojima i dvojica optuženih policajaca.

Kako je tada rečeno iz Tužilaštva, nakon nezakonite sječe šume, vršeno je izvlačenje i nezakonita preprodaja drveta u enormnim količinama, a nesmetan transport nezakonito posječenog drveta omogućavala su im dvojica uhapšenih policajaca.