open-navfaktor-logo
search
Šutnja
Imaju li Zavod za javno zdravstvo i Vlada FBiH alternativu za nabavku vakcina?
Nakon što kompanija Medimpex iz Sarajevu nije u roku dobila potrebnu dokumentaciju iz Rusije za nabavku 500.000 ruskih vakcina Sputnik V za Federaciju, postavlja se pitanje da li Zavod za javno zdravstvo FBiH, na čijem se čelu nalazi Davor Pehar, ima alternativu.
24.03.2021. u 16:46
get url
text
Vakcina COVID

Podsjećamo, kompanija Medimpex je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina 18.3.2021. godine. Jučer su obavijestili Zavod kako još nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije, a u vezi s nabavkom vakcina protiv COVID-19 (Sputnik V) za stanovništvo Federacije BiH. Rok za dostavu dokumentacije je istekao jučer u ponoć čime nisu ispunjeni uvjeti iz ugovora o nabavci vakcina.

- Ad hoc radno tijelo imalo je jučer sastanak koji je završen nešto iza 15 sati. Informacija sa tog sastanka je proslijeđena na kabinet premijera FBiH Fadila Novalića. To je sve što mogu da vam kažem jer ja nisam ovlaštena osoba koja bi mogla iznijeti detalje sa jučerašnjeg sastanka. Adresa vam je Zavod za javno zdravstvo FBiH, odnosno, Vlada FBiH - rekao nam je epidemiolog Blaško Topalović, član ad hoc tijela.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nam nije odgovoreno da li su razmatrane ponude za nabavku vakcina i drugih bh. dobavljača, da li je s nekim od njih eventualno i ugovor potpisan, da li postoji alternativa.

U Vladi Federacije su nam kazali kako alternativa postoji ne iznoseći detalje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.