Dešava se...

Ima on taj običaj: Sve paušal(ne) nezgode Edina Forte

Objavljeno: 19.01.2019. u 10:21 Autor: R. F.

Forto je 2016. godine izjavio da "nije primjetio" da mu mjesecima liježu dva paušala na račun te da je nakon što je to otkrio novac vratio

Premijer Edin Forto FOTO: ARHIV

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto dospio je u centar pažnje medija, zbog toga što je Administrativnoj komisiji Doma naroda Parlamenta FBiH podnio zahtjev za odobravanje isplate paušala koji iznosi 630 KM, i to od 1. januara 2019. godine, iako je u Skupštini Kantona Sarajevo glasno zagovarao ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima. 

Forto je za Faktor pojasnio da je zapravo počinjena greška, da uopće on nije poslao zahtjev Administrativnoj komisiji, već "službe", te da neće uzeti sporni paušal.

Dok je još bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Forto je bio veliki pobornik ukidanja duplih paušala i paušala profesionalnim zastupnicima. Međutim, i tada je zbog svojih kontradiktornih izjava i radnji izazivao burne reakcije njegovih kolega i javnosti.  

Tako su Fortu na jednoj od sjednica Skupštine KS 2016. godine pojedini zastupnici, među kojima je i Rasim Smajić iz BOSS-a pitali zbog čega je mjesecima istovremeno uzimao paušal i iz Kantona Sarajevo i iz Federacije BiH.

Forto je izjavio da "nije primjetio" da mu mjesecima liježu dva paušala na račun te da je nakon primjećivanja, novac vratio.

- Rasprava sa zastupnicima završila je vrlo neslavno za Fortu čiji je prijedlog propao a njegova rečenica "kako nije primjetio" da mu mjesecima dolaze dva paušala na račun vjerovatno će postati antologijska – izvještavali su tada mediji nakon sporne sjednice Skupštine KS.

Zabilježeno je i da je Forto jednom u budžet KS zaista uplatio 5.800 KM, na ime vraćanja duplog paušala koji je dugo primao na svoj bankovni račun.

Međutim, vjeruje se da je istina zapravo drugačija od njegovog pojašnjenja "da nije primijetio novac", te da je Forto zapravo, nakon što je uhvaćen u uzimanju duplih paušala, bio prisiljen da vrati novac nakon kritika kolega i predsjednika Naše stranke Predraga Kojović.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije