open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Ima neka tajna veza: Merlin i Brega rješavaju krizu u AMUS-u, dobili podršku autora
Prema našim informacijama Skupština Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH trebala bi biti održana u decembru
11.11.2018. u 17:39
get url
text

Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) već duže vremena nalazi se u žiži interesovanja medija, a nakon što je Skupština koja je nedavno održana u Doboju prekinuta, ponovo su Dino Merlin i Goran Bregović odlučili uzeti stvari u svoje ruke i konačno riješiti probleme sa kojim se susreću autori u našoj zemlji.

Naime, kako saznaje Faktor, popularni Brega posljednjih dana boravi u Sarajevu, a glavni razlog je veoma delikatna situacija u AMUS-u, među čijim članovima postoje dvije struje, koje na svoj način vide rad ovog udruženja, ali, prema svemu sudeći, žele na mjestima u upravljačkim strukturama imati svoje ljude.

Kako nam je otkrio naš izvor, Brega i Dino Merlin u posljednje vrijeme često su telefonski razgovarali u vezi sa situacijom u Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH, a potom su se i sreli u Sarajevu. Na inicijativu ove dvojice popularnih Sarajlija održan je i sastanak na kojem je bilo tridesetak autora i svi oni su otvoreno razgovarali o problemima sa kojim se susreću.

Na sastanku se pričalo i o međuljudskim odnosima, kao i da među članovima mora postojati poštovanje i da svi poštuju propise AMUS-a. Većina prisutnih sa sastanka je otišla zadovoljna, a prema našim informacijama Skupština Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH trebala bi biti održana u decembru, kada bi trebalo doći do izmjena u radu ovog udruženja. Glavnu riječ bi imalo 120 autora, zahvaljujući čijim djelima se prikupi oko 97 posto sredstava koja se dijele za autorska prava i iz kojih se finansira AMUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.