open-navfaktor-logo
search
Zastupnička inicijativa
Ima li uvjeta za formiranje komisije u FBiH za procjenu stanja medicinske opreme u kliničkim ustanovama?
Vlada Federacije BiH odbila je inicijativu Amele Kuskunović, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, da se hitno formira komsija za procjenu stanja medicinskih aparata i opreme u svim kliničkim ustanovama tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u FBiH. Navode da ne postoji pravni osnov za realizaciju.
04.05.2022. u 08:32
get url
text

U obrazloženju se navodi kako je u obavezi svake zdravstvene ustanove da čini godišnji popis imovine i sredstava, a u okviru kojeg se utvrđuje i stepen amortizacije imovine, pa i opreme te se predlaže za otpis imovina koja nije upotrebljiva.

- Nesporno je da je od izuzetne važnosti osiguranje sigurnosti, ispravnosti i tačnosti medicinskih uređaja koji se koriste u zdravstvenim ustanovama. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti regulirani su uvjeti koje mora ispuniti zdravstvena ustanova za osnivanje i početak rada.

Medicinsko-tehnička oprema za obavljanje zdravstvene djelatnosti mora udovoljavati općim i posebnim zahtjevima za medicinska sredstva sukladno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima. Zdravstvena ustanova mora imati zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme, potvrdu o redovnom servisiranju i atest proizvođača - navodi se u obrazloženju Vlade FBiH.

Pojašnjava se da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti nije predviđen temelj za formiranje komisije za procjenu stanja medicinskih aparata i opreme u svim kliničkim ustanovama tercijarnog nivoa vlasti u FBiH, "čiji rezultati rada trebaju biti informacija-izvještaj o potrebama zanavljanja medicinskih aparata i opreme na način kako predlaže Amela Kuskunović."

- Zanavljanje opreme u kliničkim centrima se obavlja u skladu s finansijskim planom zdravstvenih ustanova za fiskalnu godinu, a o čemu odluke donose odgovarajući organi u svim zdravstvenim ustanovama. Iz federalnog budžeta se osiguravaju sredstva za investicijsko ulaganje i investicijsko održavanje zdravstvenih ustanova od zanačaja za Federaciju. Podnesena inicijativa se ne prihvata jer ne postoji pravni osnov za njenu realizaciju - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.