open-navfaktor-logo
search
Slučaj Khashoggi
Ima li CIA dokaze da je saudijski princ "naručio" ubistvo
Pojedine turske novine objavile vijest kako se na snimku čuje glas saudisjkog princa koji kaže da Khashoggija treba ušutkati
22.11.2018. u 17:19
get url
text

Turske novine objavile su u četvrtak da je direktorica CIA-e Gina Haspel nagovjestila turskim zvaničnicima da je njena agencija u posjedu snimka razgovora u kome saudijski princ daje instrukcije da se "ušutka" saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Upitan o novinskom izvještaju, turski zvaničnik izjavio je Reutersu da nema nikakve informacije o takvom snimku. Saudijske vlasti tvrde da princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije ništa znao o Khashoggijevom ubistvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije šest sedmica.

CIA je odbila da komentira izvještaj.

- Bilo je priča o drugom snimku - napisao je novinar Hurriyeta Abdulkadir Selvi u kolumni, dodajući se navodni razgovor odvijao između princa Mohammeda i njegovog brata, saudijskog ambasadora u Washingtonu.

- Rečeno je tada da je čelnica CIA-e Gina Haspel nagovijestila to tokom posjete Turskoj - piše on, dodajući da su njih dvojica raspravljala o Khashoggiju, kritičaru de facto vladara saudijskog kraljevstva.

- Rečeno je da je u telefonskom razgovoru, koji je nadzirala američka obavještajna agencija, princ izdao naređenje da se "ušutka" Khashoggi što je ranije moguće - navodi on u članku.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu 2. oktobra, u operaciji za koju je turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao da je naređena s najviših nivoa saudijskog čelništva.

Nakon što je nudio brojna kontradiktorna objašnjenja, službeni Rijad je saopćio prošle sedmice da je Khashoggi ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano kada su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.