open-navfaktor-logo
search
Presuda u Banjoj Luci
Iliji Miliću 16 i po godina zatvora zbog ubistva "gorštaka sa Vlašića"
Ubijeni Vasilj Knežević je bio jedini stanovnik u katunskom naselju u mjestu Šepirice, na obroncima Vlašića
04.10.2018. u 18:55
get url
text
Ilija Milić osuđen za ubistvo Vasilja Kneževića
Ilija Milić osuđen za ubistvo Vasilja Kneževića

Ilija Milić (71) iz Kotor Varoši osuđen je na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića u aprilu ove godine u mjestu Kruševo Brdo kod Kotor Varoši Iz banjalučkog Okružnog suda, koje mu je izreklo presudu, saopćeno je da mu je za krivično djelo teško ubistvo utvrđena kazna zatvora u trajanju od 16 godina, a za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija jedna godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 16 godina i šest mjeseci robije.

- Optuženom je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 11. aprila 2018. godine. Izrečena je i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta i to automatske puške M-70 sa pet okvira metaka - potvrdili su u sudu. 

Optužnica je teretila Milića da je 10. aprila ove godine u mjestu Kruševo Brdo kod Kotor Varoši iz svoje porodične kuće uzeo automatsku pušku, a zatim otišao do obližnje doline udaljene oko 250 metara, sa namjerom da ubije Vasilja Kneževića, sa kojim je zadnjih par godina imao problem oko seoskog vodovoda.

- Sakrio se iza bukve i čekao da naiđe oštećeni koji je obično u to vrijeme vodio goveda na pašu. Kada mu je prišao na daljini od oko dva metra, osumnjičeni je iza drveta ispalio više metaka rafalnom paljbom u njegovom pravcu. Sa lijeve strane tijela nanio mu je pet prostrijelnih rana i to dvije u predjelu lobanje, dvije u predjelu lica i jednu koja je zahvatila prednji dio lijevog ramena, grudnog koša i predio vrata, usljed čega je došlo do razorenja mozga i trenutne smrti – stoji u optužnici.

Nakon toga Milić je sa puškom u ruci došao u svoju porodičnu kuću, telefonom nazvao Policijsku stanicu Kotor Varoš i rekao im za ubistvo, te pozvao policiju da dođu da se preda.

- Nakon toga ponovo uzima automatsku pušku, odlazi do porodične kuće N. K. (oca ubijenog), a kada ga je vidio ispred kuće, rafalno je pucao prema njemu sa namjerom da ga ubije. Kada je N. K. pitao "je li ti mene gađaš", optuženi je odgovorio "na tebe pucam, tebe gađam", nakon čega je oštećeni N. K. pobjegao u kuću, bez zadobijene povrede – navedeno je u optužnici.

Kao što je Faktor objavljivao, nesporedno nakon ovog tragičnog događaja, Vasilj Knežević je bio jedini stanovnik u katunskom naselju u mjestu Šepirice, na obroncima Vlašića. O njegovom "hobiju" razminiranja nekadašnje linije vlašićkog fronta napravljen je dokumentarni film, a objavljivane su i novinske reportaže o Kneževićevom usamljenom i neobičnom životu, bez struje i vode u divljini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.