Igra živaca u Narodnoj skuštini RS-a: Do dnevnog reda ni nakon dva sata rasprave

objavljeno: 06.02.2018. u 12:37

Zastupnici Narodne skupštine RS već dva sata raspravljaju o zapisnicima sa prethodne dvije sjednice koje su okončane bez prisustva opozicioih zastupnika, a koji su prethodno fizički i praveći buku pištaljkama pokušali da blokiraju rad entitetskog parlamenta.  

Rasprava o spornim zapisnicima ulazi u treći sat, te je neizvjesno da li će entitetski zastupnici do redovne pauze u 15 sati uspjeti da usvoje bar dnevni red 23. redovne sjednice koja je počela jutros u Banjoj Luci. Također, opozicionari nisu potvrdili ni da li će prisustvovati ovom zasjedanju, a uoči početka su najavljivali da su "sve opcije otvorene".

Opozicija u NSRS je pripremila inicijativu za ocjenu ustavnosti akata koji su usvojeni na sjednici u septembru 2017. godine, bez njihovog prisustva.

Ponovili su da im je policija onemogućila da prisustvuju septembarskom zasjedanju, a vlast ukazuje da je tome prethodila odluka o udaljavanju zastupnika sa nastavka zasjedanja zbog fizičkog ometanja rada parlamenta. Šef Kluba NDP-a Dragan Čavić je ocijenio da je Narodna skupština RS-a talac Vlade RS.

Predsjednik skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović smatra da je bilo nemoguće očekivati, u okolnostima kakve su bile na prethodnim redovnim sjednicama kada je onemogućen rad u plenarnoj sali, da potpuno bude ispoštovan skupštinski Poslovnik o radu.

U ovom trenutku zasjedanje NSRS je obustavljeno dok se ne utvrdi "ko je zloupotrebljavao tuđu identifikacionu karticu" na zasjedanju u septembru. 

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković je zatražio pauzu dok se to ne istraži, što je rukovodstvo NSRS prihvatilo. Nije poznato da li će i kada zasjedanje biti nastavljeno.