Igor Tabak: Srbija i Rusija se igraju dižući tenzije, NATO bi novi rat završio za par dana

objavljeno: 15.01.2017. u 12:57

Vojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak smatra da se Rusija i Srbija danas samo igraju sa susjednim zemljama podižući tenzije, ali i da je to jedino što u ovom trenutku mogu učiniti.

- U trenutku kad su Bospor i Dardaneli takvi kakvi jesu i kad je većina susjeda Srbije u EU-u i NATO-u ili na putu u EU i NATO, jedino što Rusiji preostaje je da se u saradnji sa službenim Beogradom igra malo s nama, da diže tenzije i da nas izaziva, ali to sve ostaje na nivou izgreda. To nije ni blizu onog što vidimo u Kaliningradu, na Baltiku i u Crnome moru – kazao je Tabak u razgovoru za Faktor.

Rusi se ne mogu vratiti na Balkan

Tabak se od ranih 1990-ih bavi odbrambenim pitanjima u regiji te vanjskopolitičkim temama vezanim za ratne događaje, mirovne misije, NATO i Evropsku uniju. On smatra da su bajke o neutralnosti Srbije smiješne jer nije dovoljno samo reći da ste neutralni, već da vas i vaša okolina treba takvom priznati.

- Činjenica je da je Srbija rekla da ne želi u NATO, ali jako aktivno pregovara o članstvu u Evropskoj uniji. Ako gledamo pregovore Hrvatske sa EU-om, vidimo da se NATO i EU u jako puno stvari preklapaju i da jedno ne isključuju drugo – kazao je ovaj hrvatski vojni analitičar koji smatra da je naša regija, bez obzira na te političke igrice, "bitno stabilnija" nego što je bila u neka davna blokovska ili ova posljednja ratna vremena.

- Rusku vojsku smo na Balkanu zadnji put mogli vidjeti 1945. Mislim da bi se za bilo kakvo vraćanje Rusije na Balkan trebao raspasti cijeli kontinentalni poredak i oni bi trebali moći fizički nesmetano doći. Sad između nas stoje tolike zemlje koje su članice NATO-a i EU-a koje im jasno kažu da preko njihove teritorije i zraka to nije moguće – naglasio je Tabak u razgovoru za Faktor.

On ukazuje na činjenicu da na Zapadnom Balkanu postoji jedna "sigurnosno-organizacijska rupa". Po njemu, ovdje imamo krizno žarište koje je ostalo neobuhvaćeno reformama i eurointegracijama. Ukazuje i na činjenicu da je ovo krizno žarište zaokruženo članicama NATO-a i EU-a.

- Samim tim ruski utjecaj se ne može uspoređivati sa bilo kojom zemljom s kojom Rusija graniči i u koju može direktno prebacivati snage i tamo provoditi svoju volju, pa ako treba i silom – istaknuo je Tabak.

Što se tiče ruske inicijative iznesene u Beogradu o stvaranju bloka četiri vojno "neutralne" zemlje – Srbije na čelu tog bloka, Crne Gore, Makedonije i BiH – Tabak smatra da je zanimljivo da Beograd još uvijek nije shvatio da je crnogorsko članstvo u NATO-u gotovo pa ratificirano u svim zemljama članicama te da je u proceduri i u američkom Senatu. Za Crnu Goru navodi da je prošla sve reformske korake, da ona već danas praktički ravnopravno sjedi za stolom u Briselu i da je sad to članstvo stvar birokratije. I Makedonija je, podsjetio je Tabak, već provela sve reforme i na ulaznim je vratima u NATO, a problem Skoplja su samo njegovi susjedi, Grčka i Bugarska.

Nema potencijala za novi rat na Balkanu

Što se tiče posljednjih poteza Srbije, Tabak je ukazao na činjenicu da su službeni Beograd, odnosno premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić danas, prije svega, u predizbornom raspoloženju.

- Nakon svih vanrednih i redovnih izbora, sad su na redu predsjednički. Mnoge stvari koje dolaze iz Srbije treba gledati u tom kontekstu. Bit će zanimljivo hoćemo li išta od toga čuti nekoliko dana nakon izbora – kazao je Tabak.

Što se tiče Republike Srpske, Tabak smatra da predsjednik tog bh. entiteta koristi unutrašnjopolitičku situaciju u samoj Srbiji, a prije svega nestabilnost u BiH kako bi ojačao svoj status "koliko god zapravo bila upitna njezina održivost".

- Sva ta postrojavanja, parade i fešte koje organizira Dodik neće stanovništvu RS-a plaćati račune, olakšati život ljudima u Banja Luci, povećati proizvodnju i primanja – kazao je Tabak za Faktor i dodao da, gledajući iz Hrvatske, njega samo zanima kad će međunarodnoj zajednici sve to postati naprosto dosadno i neugodno pa da počne raditi svoj posao.

- To je sve vezano i za ukupno stanje u regiji koje nije toliko dramatično koliko to prate žuti mediji. Većina toga su geste i riječi bez sadržaja i težine. To su sve neke najave bez promjena. Dobar dio toga može se tolerirati jer nije opasno i malo je vjerovatno da će to dovesti do nečeg opasnog – smatra ovaj hrvatski vojni analitičar.

Naglasio je da su NATO i EU, objektivno, sad zabavljeni prvo sobom pa onda regionalnim temama.

- To smo i mi u Hrvatskoj jako dobro osjetili. Pitanje imigranata i imigrantskog vala diralo je godinama manje, rubne zemlje EU-a i NATO-a, a postalo je bitno tek kad je postalo neugodno za Njemačku i Austriju. Kroz to se vidi da regija Balkana nije problem za NATO i EU ili je u krajnjem slučaju lokalni problem iz kojeg se neće izroditi nikakav veći – smatra Tabak.

On misli da ima jako malo potencijala da se isprovocira neki novi, veći sukob na Balkanu.

- Ako se to čak i uspije, u tom trenutku ćemo jako brzo vidjeti velike igrače koji imaju resurse, ali u ovom trenutku nemaju volju jer ne vide neku hitnost – naglasio je Tabak.

Raspoređivanje "vojnika svjedoka" na ruske granice

Što se tiče jačanje odbrambenih kapaciteta NATO-a u Poljskoj, nakon čega će doći red i na baltičke republike koje su članice NATO-a, Tabak je kazao da to nije "naglo jačanje", već provedba onog što je odlučeno u julu prošle godine na samitu u Varšavi. 

 

- Ovo što danas gledamo je provođenje tih planova. Riječ je o manjim vojnim jedinicama i američkoj oklopnoj brigadi. Iskreno, ako pogledamo dužinu te granice prema Rusiji, broj stanovništva koje tu živi i razne industrijske komplekse koje bi trebalo štititi, to su zaista simbolične snage – kazao je Tabak za Faktor.

Po njemu, u bilo kakvom ozbiljnom sukobu to bi bile snage koje su "kap u moru". Te snage su, smatra Tabak, razmještene zato da bi, kad bi hipotetski došlo do agresije, u tom momentu te simboličke snage, koje odreda čine profesionalni vojnici, bile prve koje bi bile poslane na te agresore. Te "male" višenacionalne snage ih ne bi mogle zaustaviti, ali one bi mogle potvrditi da je došlo do agresije i da je NATO napadnut.

- Tako bi veliki broj nacija vidio da je napad stvaran. Zbog toga će čak i Republika Hrvatska poslati dio vojnika. U slučaju ruske agresije, na sljedećem hitnom sastanku bi se tako bez problema postigao konsenzus o sljedećem koraku – zaključio je Tabak.