Igor Gavrić: Očekujemo Stjepana Mesića da primi svoju nagradu

objavljeno: 14.03.2018. u 14:07

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić kazao je da je prvi put na demokratski način provedeno glasanje za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

- Od dobrih kandidata izabrali smo dobre i moram reći kako smo sretni što smo imali ovakav izbor. Žao mi je laureata koji danas nisu osvojili nagradu, ali utrka je bila veoma tijesna i 28 vijećnika je reklo svoje. Svaki laureat za Šestoaprilsku nagradu dobio je najmanje 16 i više glasova  - rekao je Gavrić.

Istaknuo je da je zatvaranje sjednice za javnost nova praksa Gradskog vijeća.

- Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade radio je previše transparentno. Mnoga imena su potrošena, naročito kod dodjela drugih nagrada Grada Sarajeva i zaslužnog građanina. S obzirom na to da je ovo glasanje imalo intenciju jedne političke utrke, uključujući gradonačelnika Abdulaha Skaku i određene vijećnike, mi smo zatvorili sjednicu za medije kako bi vijećnici mogli slobodno komentirati šta misle o predloženim kandidatima - rekao je Gavrić.

Gavrić je dodao da dok je on predsjedavajući Gradskog vijeće, zatvarat će sjednice za javnost prilikom odlučivanja o Šestoaprilskoj nagradi.

- Priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" Gradsko vijeće je ranije dodijelilo bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Bilo je tu mnogo bure u medijima, ali nadam se da će Stjepan Mesić na svečanoj sjednici 6. aprila doći u Sarajevo i preuzeti ovo priznanje. Ovo nije nagrada Gradskog vijeća, već nagrada Sarajeva i njegovih građana. Mi nemamo ni jednu lošu konotaciju protiv gospodina Mesića jer on je prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Žao nam je što je potrošeno ime gospodina Mesića i Orhana Pamuka bez razloga, a posebno nam je žao da je Stjepan Mesić na neprovjerene informacije tako reagirao. Lično sam Mesiću uručio Odluku o dodjeli priznanja i očekujemo da 6. aprila primi zasluženu nagradu – zaključio je Gavrić.