IGK ocjenjuje da Jeremić novim anticivilizacijskim negiranjem genocida u Srebrenici bezuspješno pokušava umanjiti definitivnu pobjedu istine o genocidu u Srebrenici.

Podsjećaju da je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (čiji je predsjednik Vuk Jeremić) u saradnji sa Pravnim fakultetom iz Niša organizovao online diskusiju "U ime pravde". Pored Jeremića, u diskusiji je učestvovao i Alan Deršovic, harvardski profesor prava i poznati američki advokat koji je u Hagu branio ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

- Diskutanti su se osvrnuli na Haški tribunal, valjda u ime neke pravde, što bi trebalo da sugeriše naslov ovog dubokoumnog razgovora. Jeremić je rekao da je "odluka kojom je Međunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid jedna od najkontroverznijih"  te kako "u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom" – navode iz IGK u saopćenju za javnost.

Razlog za tu takozvanu debatu, smatraju u IGK-u, konačna je pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, istine koja putem oskarovog kandidata, filma "Quo vadis, Aida", zajedno sa već utvrđenim sudskom i političkom istinom zaokružuje svjetsku - historijsku istinu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici. 

- Negatoru genocida Jeremiću poručujemo da nema nikakve odluke, imaju samo pravosnažne presude oba međunarodna svjetska suda. Genocid u Srebrenici definitivno nije stvar mišljenja srpskog nacionaliste Vuka Jeremića, to je sudska, historijska, politička i sada umjetnička istina, odnosno historijska činjenica koju je priznao svijet – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.