IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora PIC-a predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

U odgovoru iz kabineta premijera Trudeaua se, između ostalog, kaže:

- Hvala vam za pismo u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Kabinet premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informisanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma.

IGK je nastavio informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika. Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire, navode iz IGK.  

- Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosne i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informirao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD-u i Evropi. Članovima Kanadskog parlamenta, aktivistima ljudskih prava i sloboda i istraživačima genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti je skrenuta pažnja na ove strašne govore mržnje prema jednom evropskom narodu, žrtvi jedinog pravno priznatog genocida u Evropi poslije holokausta. Povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija IGK je zatražio od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu - saopćili su iz IGK.

Dodaju da je Dodikov rasizam i patološka mržnja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima priprema za novi genocid.

- Da bi ga izvršili, potrebno je potpuno dehumanizirati žrtvu kako su to 1992. godine radili Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić i drugi. Njegova neljudska emocija najavljuje kopanje novih grobnica. IGK na ovo neće šutjeti - navode u saopćenju.