open-navfaktor-logo
search
Ugrozio mir i sigurnost
IGK tražio od Kanade da predloži suspenziju Dodika, dobili su odgovor od premijera Trudeaua
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz kabineta premijera Kanade Justina Trudeaua na pismo od 2. augusta u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini.
05.08.2021. u 08:20
get url
text

IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora PIC-a predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

U odgovoru iz kabineta premijera Trudeaua se, između ostalog, kaže:

- Hvala vam za pismo u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Kabinet premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informisanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma.

IGK je nastavio informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika. Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire, navode iz IGK.  

- Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosne i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informirao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD-u i Evropi. Članovima Kanadskog parlamenta, aktivistima ljudskih prava i sloboda i istraživačima genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti je skrenuta pažnja na ove strašne govore mržnje prema jednom evropskom narodu, žrtvi jedinog pravno priznatog genocida u Evropi poslije holokausta. Povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija IGK je zatražio od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu - saopćili su iz IGK.

Dodaju da je Dodikov rasizam i patološka mržnja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima priprema za novi genocid.

- Da bi ga izvršili, potrebno je potpuno dehumanizirati žrtvu kako su to 1992. godine radili Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić i drugi. Njegova neljudska emocija najavljuje kopanje novih grobnica. IGK na ovo neće šutjeti - navode u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.