Petak, 22.10.2021.
h

IGK: Skandalozno ponašanje Željke Cvijanović u Kanadi

Tokom razgovora u Torontu Željka Cvijanović je tražila jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS sa Kanadom, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. 

- To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta i nezavisnosti bosanskohercegovačke države. Ranije smo upozorili da se entitet RS lažno predstavlja kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS-a, bez znanja Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem – piše u saopćenju.

Daje se pita “da li su Ambasada BiH u Ottavi i MVP BiH bili upoznati sa sastankom? Da li je kanadska strana pristupila sastanku na osnovu redovne diplomatske i protokolarne korespondencije ili je pristala na ilegalne aktivnosti Dodikovih advokata? Da li je sastanku prisustvovao nadležni bosanskohercegovački diplomata? Ne znamo, ali ćemo saznati i reagovati“.

- Također, ne znamo zašto se advokatima osobe koja je na američkoj crnoj listi, koja se direktno zalaže za nepoštivanje međunarodnog poretka i međunarodnih presuda, koja teži separatizmu i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu daje prilika da se sretnu i razgovaraju s kanadskim zvaničnicima. Promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi – stoji u saopćenju.

Ističe se i da za “bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem Vojske i Policije RS-a - jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to pokušava Željka Cvijanović“.

- Aktivnosti Dodikovih advokata nastavljaju genocidni posao kroz pokušaj paradiplomatskog djelovanja. Kanada ima dovoljno snage da stane ukraj osporavanju genocida i promociji genocidnih učinaka putem paradiplomatskog djelovanja Željke Cvijanović i opskurnog Obrada Kesića. I mi ćemo joj, naravno, u tome svesrdno pomoći. Bosno i Hercegovino, budi pripravna, opet ti rade o glavi. Tražimo od bosanskohercegovačkih državnih organa da odmah osudi neodgovorno ponašanje premijerke entiteta RS u Torontu – zaključuje se na kraju saopćenja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh