open-navfaktor-logo
search
Za glasanje u UN
IGES: Podrška Alkalaju, napadaju ga oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) izrazio je punu podršku ambasadoru BiH u Ujedinjenim nacijama i bivšem ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju u odbrani, kako su naveli, dostojanstva BiH i njenom svrstavanju na pravu stranu istorije prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama po pitanjima koja se tiču rata u Ukrajini. 
09.04.2022. u 13:28
get url
text

- Osude ambasadora Alkalaja zbog glasanja koje je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom Evropske unije i apsolutne većine zemalja u svijetu, dolaze od strane onih politika koje negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Očekujemo da zagovarači takvih politika, koji su ranije prepoznati i sankcionisani od strane Sjedinjenih Američkih Država, budu sankcionisani i od strane Evropske unije. Domaće pravosudne institucije imaju dovoljno razloga da podignu optužnice protiv odgovornih za blokadu državnih institucija, pozivanje na secesiju i rušenje ustavnog poretka BiH. Naprotiv, potaknuti izostankom ozbiljnih reakcija, predstavnici takvih politika sebi daju za pravo da prozivaju i optužuju one koji iznose i brane civilizacijske stavove - ističu iz IGES-a

Pozivaju međunarodnu zajednicu, posebno zemlje članice Evropske unije i SAD, da daju punu podršku ambasadoru Alkalaju i glasanju BiH u Ujedinjenim nacijama.

- Uzimajući u obzir kompleksnost državnog aparata BiH i antievropske uticaje u državnim institucijama, Alkalajev čin predstavlja herojstvo i hrabrost koje treba biti prepoznato od strane demokratskog svijeta - smatra IGES, saopćeno je iz Instituta.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.