open-navfaktor-logo
search
Ramazan u Somi
Iftar na 350 metara ispod zemlje
Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta
11.05.2019. u 10:37
get url
text
Rudari iftare u rudniku u Manisi

Rudari u rudniku mrkog uglja u Somi, u turskom gradu Manisa, svakodnevno tokom Ramazana, na oko 350 metara ispod zemlje, odriču se hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava kako bi ispunili jednu od temeljnih islamskih dužnosti - post.

Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta, od zore do zalaska sunca. Proizvodni proces teče bez prestanka.

Radnici koji rade u rudniku privatne firme u okrugu Eynez, formirali su drvene stolove u mračnom hodniku, osvijetljenom svjetlom s rudarske kacige.

Ekipa Anadolije posjetila je rudnik u Somi i sa rudarima dočekala iftar na dubini od 350 metara, u mračnom i zagušljivom jamskom prostoru.

{$galerijaFotografija}

Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je ekipa Anadolije zatekla u jami na nekoliko stotina metara ispod zemlje.

Ne fali im snage da pričaju o svom ramazanskom iskustvu. Dok traje razgovor, stiže vrijeme iftara i okončanja cjelodnevnog posta. Rudari se tihim molitvama obraćaju Bogu i nakon više od 17 sati u iscrpljene organizme unose prve kapi vode i hranu.

Tehnički direktor za sigurnost u rudniku Mustafa Calik, izjavio je da se nalaze na 350 metara pod zemljom i da tu dočekuju iftar.

"Ovdje smo došli nakon pješačenja od 2,5 kilometra", ispričao je Calik navodeći da će unatoč teškim uslovima rada ako Bog da i ispostiti ovaj ramazan.

Za rudara Mehmeta Arlija iftar ispod zemlje je poseban i drugačiji. Istog je mišljenja i rudar Ozcan Cimen.

"Prije svega, postiti je dobro i zbog zdravlja. Težina našeg posla je u drugom planu", rekao je Cimen.

Selcuk Yavas je kazao da unatoč težini posla kojeg obavlja trudi se da ne prekida post.

Rudari u rudniku mrkog uglja u Somi iftare 350 metara pod zemljom
1 od 34
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.