On je dodao da podjela ide prema već ranije utvrđenim procentima po kantonima.

- Rok trajanja vakcina Sinopharm je dvije godine. Nalazit će se u skladištu Hercegovinalijek. Raspoređene će biti prema svim kantonima po postotku koji je određen. Podjela je od iduće sedmice postepeno. Sada ide kontrola prve serije u Agenciji za lijekove BiH. Svi se moramo odazvati vakcinaciji i iskoristiti sve doze kako bismo bili spremni za četvrti val - poručio je Skočibušić prilikom dočeka vakcina Sinopharm na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Prusutnima se obratio i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

Miao Dake 

- Za Bosnu i Hercegovinu Kina je daleka zemlja, ali velika geografska udaljenost ne smije biti prepreka za prijateljstvo i saradnju. Donirali smo do sada više od 20 kontigenata pomoći Bosni i Hercegovini, među kojima je i 50.000 vakcina. U ovoj godini Kina će ponuditi dvije milijarde vakcina. I dalje ćemo podržavati napore građana BiH protiv epidemije, te ćemo pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Želimo vam brzu pobjedu nad epidemijom, mir i zdravlje - rekao je na bosanskom Dake. 

Ispred Vlade Federacije BiH novinarima se obratio dopremijer Vesko Drljača. 

Vesko Drljača

- Zadovoljstvo mi je što u ime vlade FBIH prisustvujem činu realizacije ugovora o nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm za potrebe FBiH. Ovaj ugovor za Federaciju ima poseban značaj i vjerujem da će danas pristigle vakcine kao i one koje ćemo dobiti vjerovatno u narednih desetak dana biti sasvim dovoljne za masovnu imunizaciju naših građana, očuvanja njihovog zdravlja - rekao je Drljača.