open-navfaktor-logo
search
Masovna imunizacija
Iduće sedmice kreće postepena distribucija vakcina Sinopharm po kantonima
Naredne sedmice kreće postepena podjela po kantonima danas pristiglih kineskih 500.000 vakcina Sinopharm koje je nabavila Vlada Federacije BiH, kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 
06.08.2021. u 13:43
get url
text

On je dodao da podjela ide prema već ranije utvrđenim procentima po kantonima.

- Rok trajanja vakcina Sinopharm je dvije godine. Nalazit će se u skladištu Hercegovinalijek. Raspoređene će biti prema svim kantonima po postotku koji je određen. Podjela je od iduće sedmice postepeno. Sada ide kontrola prve serije u Agenciji za lijekove BiH. Svi se moramo odazvati vakcinaciji i iskoristiti sve doze kako bismo bili spremni za četvrti val - poručio je Skočibušić prilikom dočeka vakcina Sinopharm na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Prusutnima se obratio i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

Miao Dake 

- Za Bosnu i Hercegovinu Kina je daleka zemlja, ali velika geografska udaljenost ne smije biti prepreka za prijateljstvo i saradnju. Donirali smo do sada više od 20 kontigenata pomoći Bosni i Hercegovini, među kojima je i 50.000 vakcina. U ovoj godini Kina će ponuditi dvije milijarde vakcina. I dalje ćemo podržavati napore građana BiH protiv epidemije, te ćemo pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Želimo vam brzu pobjedu nad epidemijom, mir i zdravlje - rekao je na bosanskom Dake. 

Ispred Vlade Federacije BiH novinarima se obratio dopremijer Vesko Drljača. 

Vesko Drljača

- Zadovoljstvo mi je što u ime vlade FBIH prisustvujem činu realizacije ugovora o nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm za potrebe FBiH. Ovaj ugovor za Federaciju ima poseban značaj i vjerujem da će danas pristigle vakcine kao i one koje ćemo dobiti vjerovatno u narednih desetak dana biti sasvim dovoljne za masovnu imunizaciju naših građana, očuvanja njihovog zdravlja - rekao je Drljača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.