Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je "apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita".

On je naveo da u Istočnoj alternativi smatraju da je "nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih historijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvjetitelja i junaka ili po značajniim događajima umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva".

I u oktobru 2019. godine Pavlović je slao zahtjev rukovodstvu Općine Srebrenica za pronalaženje i odobravanje lokacije u centru tog grada gdje bi se, prema Pavlovićevoj zamisli, trebala podići spomen-bista Handkeu, koji je te godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

VEZANI TEKST - Igrokaz čovjeka čiji je idol zločinac Mladić: Može li Pavlović tužiti Inzka zbog zakona o negiranju genocida

U pismenom zahtjevu koji je tada predao načelniku Srebrenice između ostalog, naveo je da je Handke "zaslužan za dokazivanje istine o ratu na teritoriji Srbije i BiH", te da su njegove zasluge "nemjerljive u borbi za pravdu i istinu".

Ovo udruženje, podsjećanja radi, u Srebrenici je otvorilo svoju kancelariju u junu 2016. godine.  Vojin Pavlović je tada poručio da je njihov cilj "borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području". On je tada pozvao sva udruženja iz RS-a da pruže podršku Mladenu Grujičiću koji je bio kandidat za načelnika Srebrenice.

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Udruženje Istočna alternativa ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

Udruženje Istočna alternativa imalo je namjeru u julu 2017. godine u centru Srebrenice podići spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio "ne" na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

Podsjetimo, Peter Handke je poznat po podržavanju režima Slobodana Miloševića i negiranju genocida. Zbog njega su organizovani i protesti u Stockholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili su ga personom non grata.

Posjetio je bh. entitet Republika Srpska 7. maja kada su mu vlasti RS-a uručili orden koji je ranije dodijeljen osuđenim ratnim zločincima.