open-navfaktor-logo
search
Uručene nagrade
Identitluk i Sjećaš li se Dolly Bell najbolje predstave na festivalu Mostarska liska
Dodjelom nagrada i izvedbom predstave Čorba od kanarinca, autora Miloša Radovića, a u režiji Riada Ljutovića igranoj u čast nagrađenih, večeras je okončan festival komedije Mostarska liska, koji je bez obzira na pandemiju koronavirusa imao svoje zakašnjelo, 17. Izdanje. 
30.09.2020. u 22:14
get url
text
Mostarska liska

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je pet predstava – sve domaće produkcije, a razlog su ograničenja uzrokovana pandemijom COVID-a 19.

Grand prix nagradu ponijela je predstava Identitluk, Tanje Miletić-Oručević, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, a pod pokroviteljstvom BHRI.

Žiri publike i žiri medija najboljom festivalskom predstavom proglasio je Sjećaš li se Dolly Bell Abudlaha Sidrana, koju je režirao Kokan Mladenović, a u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. Predstava Kamernog teatra dobila je priznanja i za najbolju scenografiju. Stručni žiri dodijelio je i specijalno priznanje za nadahnutu dramsku igru mladom glumcu Kamernog teatra 55, Davoru Goluboviću, koji je utjelovio lik Dine Zolja. 

Video poruku publici u Mostaru poslao je i najbolji glumac prema mišljenju stručnog žirija Festivala – Emir Hadžihafizbegović za ulogu u predstavi Sjećaš li se Dolly Bell. Najbolja glumica festival je Ajla Hamzić (Narodno pozorište Mostar), koja igra u predstavi Identitluk. Specijalno priznanje – plaketa “Ahmed Obradović” uručena je reditelju predstave Sjećaš li se Dolly Bell, Kokanu Mladenoviću, za najbolju režiju.

Stručni žiri činili su glumac Dragan Jovičić, reditelj Ivan Lemo i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo. U žiriju medija sjedile su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su žiri publike činile Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.