open-navfaktor-logo
search
Žrtve genocida
Identifikacije u toku: Za kolektivnu dženazu u Srebrenici spremno 25, a u Prijedoru 28 žrtava
Na dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari će biti ukopana i braća Fahrudin (1970) i Ramo Mujić (1968) kao i braća Kasim (1973) i Asim Isaković (1975)
28.05.2019. u 14:20
get url
text

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine, za sada, su spremni posmrtni ostaci 25 žrtava, potvrdila je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

- Međutim, do same dženaze taj broj bi mogao biti nešto veći s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalazi još 41 žrtva koja je također identifikovana, međutim, porodice nisu dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta - izjavila je Fazlić.

U PIP-u se nalazi, kako je kazala, još 105 posmrtnih ostataka za koje su stigli rezultati DNK analize, ali još nisu zakazane identifikacije od porodica.

Fazlić je pojasnila i da će ove godine na dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti ukopana i braća Fahrudin (1970) i Ramo Mujić (1968) kao i braća Kasim (1973) i Asim Isaković (1975).

Za sada je najstarija žrtva koja će biti ukopana na dženazi 11. jula Šaha Cvrk, rođena 1913. godine.

Istovremeno, za sadu su i za zajedničku dženazu 20. jula u Prijedoru, spremni posmrtni ostaci 28 žrtava. Radi se o identifikaciji žrtava čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u septembru 2017. na lokalitetu Korićanske stijene.

- Kada su u pitanju ekshumacije posmrtnih ostataka sa Korićanskih stijena iz septembra 2017. godine, za sada su analizom koštanih uzoraka pristigla 62 nova identiteta. Ukupno je stiglo 112 identiteta, a ostali se odnose na reasocijacije posmrtnih ostataka. Mogu reći i da se za sada ne može tačno reći koliko će žrtava biti ukopano u Prijedoru, međutim, načelno je svoj pristanak za ukop dalo 28 porodica. U toku je analiza još nekih posmrtnih ostataka - pojasnila je Fazlić.

Proces traženja i pronalaženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otežan. Prošlo je više od dvije decenije kako su osobe ubijene, a još nisu pronađene. Veliki problem je i nedostatak tačnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci tih žrtava.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH intenzivno rade na terenu.

- Imamo dvije ekshumacije u Bosanskom Brodu i u Lukavcu. Istražitelji su na terenu i provjeravaju informacije o potencijalnim grobnicama u Konjicu, Podveležju, Zavidovićima. Dakle, intenzivno se radi na pronalasku novih grobnica iako je sve teže doći do pravih i tačnih informacija. Apelujem na sve koji imaju bilo kakvu informaciju o tome gdje bi se mogla naći potencijalna grobnica da jave, kažu i progovore jer toliko godina je prošlo, a mnoge majke, očevi i sestre još čekaju da pronađu svoje najmilije - poručila je Fazlić.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.